open-navfaktor-logo
search
Reagovao PSBiH
Doping kontrola: Fatih Tahirović suspendovan na četiri mjeseca
Fatih Tahirović, bh. plivač, pozitivan je na nedozvoljena sredstva, objavila je Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine.
14.07.2020. u 14:29
get url
text

Plivački savez BiH je Tahiroviću izrekao kaznu zabrane nastupanja i učestvovanja na takmičenjima u trajanju od četiri mjeseca.

- Agencija za antidoping kontrolu BiH je od plivača Fatiha Tahirovića prikupila uzorak urina za doping kontrolu van takmičenja, te je tom prilikom u uzorku pronađena zabranjena supstanca "Vilanterol" koja se nalazi na Listi zabranjenih sredstava Svjetske antidoping agencije (WADA - e) za 2020. godinu, u grupi "S3. Beta-2 agonisti", zabranjenih na takmičenju i van takmičenja - saopćeno je iz Agencije.

Vilanterol je dugodjelujući muskarinski antagonist. Veže se na beta-2 receptore i uzrokuje opuštanje i širenje mišića u disajnim putevima, što omogućava lakše disanje. Ukoliko se primjenjuje redovno, vilanterol pomaže u održavanju prohodnosti disajnih puteva. Također, poboljšava disanje i umanjuje pogoršanje simptoma kod bolesnika sa COPD - om (hronična opstruktivna plućna bolest) i astmom.

Agencija za antidoping kontrolu BiH apeluje na sve one sportiste koji koriste lijekove kao terapiju propisanu od strane nadležnog liječnika da obrate pažnju na važeću Listu zabranjenih sredstava (Službeni glasnik BiH broj 80/19), te podsjeća da su sportisti lično odgovorni za sve ono što unose u organizam.

- S ciljem očuvanja zdravlja sportista i čistog sporta Agencija za antidoping kontrolu BiH, u uslovima pandemije COVID-19, poduzima sve aktivnosti i mjere kako bi sportisti bili redovno testirani i time ispunili međunarodne obaveze BiH preuzete ratificiranjem međunarodnih konvencija i Zakona o sportu u BiH.

Pozivamo sve sportiste na maksimalan oprez i poštivanje mjera nadležnih epidemioloških službi i institucija u vezi sa korona virusom COVID-19 - saopćeno je iz Agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.