open-navfaktor-logo
search
Senzacionalan kraj
Došao, vidio, oprostio se: Trostrukom olimpijskom prvaku je dosta
Trostruki olimpijski prvak Matthias Mayer senzacionalno se oprostio od alpskog skijanja nakon što je pregledao superveleslalomsku stazu u Bormiju.
29.12.2022. u 11:46
get url
text

- Mnogo sam razmišljao ovih dana. Sada mogu reći - vrijeme je da se povučem - iznenadio je Matthias Mayer austrijsku, a tako i svjetsku skijašku javnost.

Danas je trebao nastupiti u superveleslalomu u Bormiju, ali do toga neće doći.

Sudjelovao je samo na službenom treningu spusta i bio je među najbržima. I dosadašnji dio sezone bio je kvalitetan. Naime, on zauzima šesto mjesto u spustu, a treće mjesto u veleslalomu pa je današnja objava još veće iznenađenje.

- Da, prošla sezona je bila sjajna. I zadovoljan sam ovom. Ali, dosta je. Hvala sponzorima i upravi skijaškog saveza - rekao je Mayer za austrijsku državnu televiziju dva sata prije utrke s koje se na kraju povukao.

Austrijski skijaš debitovao je na SP prije 13 godina, a mnogi su ga smatrali specijalistom za velika takmičenja, tačnije za Olimpijske igre. Sudjelovao je na tri Olimpijade, a u domovinu se uvijek vraćao sa zlatnim odličjem.

Olimpijski prvak postao je u spustu 2014. godine u Sočiju (Rusija), a četiri godine kasnije bio je najbolji u superveleslalomu u Pyeongchangu (Južna Koreja). Olimpijsku trilogiju zaokružio je ove godine u Pekingu (Kina), zlatom u superveleslalomu i bronzom u spustu.

U junu je napunio 32 godine. Ove sezone se u sedam nastupa dva putao penjao do pobjedničkog postolja. I u Bormiju je bio među favoritima, ali je umjesto trijumfalnog intervjua dao oproštajni austrijskog televiziji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.