open-navfaktor-logo
search
Čudo neviđeno
Došlo više političara nego đaka: U sarajevskom naselju Šip otvorena škola bez tabli!
Na otvorenju novoizgrađene Osnovne škole u sarajevskom naselju Šip okupio se veliki broj političara.
01.11.2021. u 13:38
get url
text

Jedan od prisutnih roditelja u šali je rekao da je bilo više političara nego što đaka trenutno ide u školu. Na svečanom otvorenju vrpcu su presjekli načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministrica za odgoj i obrazovanje u Vladi Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović.

VEZANI TEKST - Svečano otvorena Osnovna škola Šip, pohađat će je 90 učenika

Stolice u prvim redovima bile su rezervisane za premijera Kantona Sarajevo Edina Fortu, predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo Elvedina Okerića, ministra kulture i sporta Samira Avdića, zastupnika Elmedina Konakovića, načelnike Nermina Muzura, Hasana Tanovića...

- Mislim da ne može ni za koga ko se bavi ovim poslom biti veća sreća i zadovoljstvo nego što je to otvaranje jedne škole i to je nešto što je privilegija da se u jednom mandatu desi. Evo, nama se desilo. Danas smo otvorili. Iako je 1. novembar, mislimo da je bio toliki interes građana ovog naselja Šip, da nije trebalo odgađati dalje. Već prema današnjim rezultatima, odnosno koliko je djece došlo, već vidimo da je to dobar potez – rekao je nakon otvorenja načelnik Srđan Mandić.

{$galerijaFotografija}

Prvi čovjek Općine Centar istakao je da kada je u februaru sa premijerom Fortom posjetio ovaj objekat, sve je izgledalo prilično pesimistično.

- Negdje su radovi bili na pola i onda smo se dogovorili da će ovo ove godine biti strateški projekat i Općine Centar i Vlade Kantona Sarajevo. To je jedini način kako ovako veliki zahtjevni infrastrukturni projekti mogu da se finansiraju. Općina ne može sama i ko je god mislio da može, gubio je vrijeme jer je ovo početo prije pet godina. Uz pomoć Vlade Kantona Sarajevo, vijećnika u Općinskom vijeću Centar, koji su nam pomogli da kroz rebalans nađemo negdje oko 2,5 miliona maraka i 2,5 miliona maraka koje će uložiti Vlada Kantona, evo, možemo reći da je škola završena.

Premijer je upravo rekao da već sljedeće sedmice odobravaju nova sredstva za izgradnju vrtića, tako da ćemo već na proljeće imati kompletiranu i opremljenu školu na Šipu. Mogu slobodno reći, najmoderniju u Bosni i Hercegovini, a pretpostavljam i šire, s obzirom na sve sadržaje koje nudi. Tu imaju učionice na otvorenom, u planu je izgradnja opservatorija, čak će u funkciji biti stomatološki kabinet. Ne mogu biti sretniji nego što sam to danas – rekao je Mandić.

Ipak, načelnik Općine Centar trebao je obići učionice škole na Šipu i vidio bi da đaci sjede u klupama, ali da na zidovima nema tabli. Također, u nekim učionicama nisu potpuno završeni radovi, tako da iz poda vire kablovi.

Ministrica za odgoj i obrazovanje u Vladi Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović rekla je da je u školu trenutno upisano stotinjak učenika, a da je kapacitet 700.

- Danas je lijep i svečan dan za Kanton Sarajevo. Otvaranje jedne nove škole uvijek je svečan događaj. Potrebe za ovom školom traju već duže od jedne decenije. Tad je već bilo jasno da će ovo naselje rasti i da će imati svoje potrebe. Ovdje žive mladi ljudi, mlade porodice i tu su školska djeca. Očekujemo da ćemo popunjavati kapacitete i u narednom periodu. Jutros smo otvorili vrata za stotinu učenika onih porodica koje su jedva čekale da dobiju školu tu u svojoj blizini. Ova škola je onako kako je koncipirana sigurno desetak godina ispred važećih pegadoških standarda i normativa za djelatnost osnovnog obrazovanja, tako da će ovo biti jedno dobro mjesto i idealni uslovi za učenje i podučavanje i vrlo inspirativan ambijent - rekla je Naida Hota-Muminović.

IMG_20211101_121303.jpg
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.