open-navfaktor-logo
search
"Oko sokolovo"
Dosta posla za Rebca: Mnogo sudijskih grešaka u 16. kolu PLBiH
Za mene je ovo dovoljno jasna situacija. Silovit nalet fudbalera Željezničara i čist prekršaj. Mislim da je sudija pogriješio u ovoj situaciji, kazao je Rebac
11.11.2019. u 21:53
get url
text

Mečevi 16. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine obilovali su spornim situacijama. Predsjedavajući Komiteta za sudije i suđenje N/FSBiH Zoran Rebac večeras je bio u ulozi "oka sokolovog", te je u emisiji Premijer liga na BHT1 dao svoj sud o sudijskim odlukama u protekloj rundi domaćeg prvenstva.

Jedna od njih bila je i kod vodećeg gola Željezničara na Tušnju.

- Za mene je ovo dovoljno jasna situacija. Silovit nalet fudbalera Željezničara i čist prekršaj. Mislim da je sudija pogriješio u ovoj situaciji - kazao je Rebac i tako jasno naznačio da je Dragan Petrović, glavni sudija utakmice na Tušnju, pogriješio kod vodećeg gola gostiju.

Spornih detalja bilo je u meču između Radnika i Sarajeva koji je na kraju okončan s 1:1.

Prva sporna situacija bilo je igranje rukom Nedima Mekića u kaznenom prostoru domaćeg tima, koje glavni arbitar Elvis Mujić nije okarakterisao kao najstrožiju kaznu.

- I da imamo VAR ne bi nam mnogo pomogao i sve se svodi na slobodno sudijsko uvjerenje. Igrač zaustavlja rukom loptu i mijenja joj smjer i prekida situaciju koja je obećavajuća. Igra rukom je nesporna. Ruka je odvojena od tijela, u neprirodnom položaju i spriječava izglednu situaciju. Arbitar je pogriješio što nije dosudio kazneni udarac - naglasio je Rebac.

"Oko sokolovo" je presudilo i u situaciji u kojoj je Vladan Kovačević van šesnaesterca srušio protivničkog igrača.

- Procjena oko igranja golmana Sarajeva rukom van kaznenog prostora je opet slobodno sudijsko uvjerenje, ali prekršaj golmana je bitan detalj. Desnom nogom je speleo igrača Radnika i prekida izglednu situaciju za postizanje pogotka. Ovo je prekršaj, ali i crveni karton za golmana Sarajeva - rekao je Rebac i tako potvrdio dvije velike greške glavnog sudije Elvisa Mujića.

Analizirao je Rebac i tri sporne situacije iz meča u kojem su remizirali Mladost i Borac (1:1). Prva je dosuđeni penal za Borac.

- Situacija sasvim jasna, sudija je ispravno postupio kada je dosudio penal. Ruka je u neprirodnom položaju i zaustavlja loptu koja ide prema golu - naglasio je Rebac.

Identična situacija viđena je u nastavku pred golom gostiju, no ovoga puta glavni sudija meča Mateo Musa je procijenio pogrešno.

- Skoro identična situacija kao kod prethodnog penala, ruka je u neprirodnom položaju, mijenja smjer, sudija je pogriješio što nije dosudio kazneni udarac - rekao je predsjednik Komiteta za sudije i suđenje N/FSBiH, ali i naglasio kako je Musa pogriješio i kod izjednačujućeg gola domaće ekipe kojem je prethodio prekršaj na sredini terena:

- Sudija je blizu, ali ne vidi prekršaj koji je prema meni postojao. Greška sudije.

Čak pet spornih situacija bilo je na meču u kojem je Široki Brijeg s 1:0 na Pecari savladao Velež.

Već u drugoj minuti gosti su tražili penal, no Irfan Peljto nije pokazao na bijelu tačku.

- Ima ovdje povlačenja, akcija se nastavlja. Mislim da sudija Irfan Peljto dobro postupio što nije dosudio najstrožiju kaznu - naglasio je Rebac, te dodao da je arbitar sa FIFA značkom dobro postupio kada je dosudio penal za domaće.

Ipak, prema riječima Rebca, glavni sudija je pogriješio u situaciji iz 39. minute, kada je trebao dosuditi još jedan jedanaesterac za domaći tim.

Za razliku od ove situacije, Peljto odluka iz 45. minute da ne dosudi penal za Velež je bila ispravna.

U 79. minuti Velež je bio u prilici za izjednačenje, no akcija je prekinuta zbog nedozvoljene pozicije.

- Čini mi se da je igrač veleža u dozvoljenoj poziciji, u najmanju ruku u liniji i nema ofsajda, pogriješio je pomoćni sudija - rekao je Rebac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.