navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Winter on Fire

Dostupan na YouTubeu: Film o Ukrajini koji bi svi trebali vidjeti

Netflix je u znak podrške ukrajinskom narodu na YouTubeu objavio svoj dokumentarac "Winter on Fire: Ukraine's Fight for Freedom", kako bi ga svi mogli besplatno pogledati.

Objavljeno: 15.03.2022. u 22:55
get url
text

"Winter on Fire" debitirao je na Netflixu 2015. godine te su ga kritičari jako hvalili. Nominiran je za Oscar i Emmy, a osvojio je nagradu za najbolji dokumentarac na Toronto International Film Festivalu.

Taj uvid u ukrajinsku politiku i spremnost ljudi da se bore za svoja uvjerenja ponovno je aktuelan nakon ruske invazije na tu zemlju. YouTubeova statistika pokazuje da je 98-minutni dokumentarac imao više od 250.000 pregleda u manje od 24 sata nakon što ga je Netflix objavio tamo.

Dokumentarac traje 98 minuta, a režirao ga je Evgenij Afineevskij. U saradnji s Netflixom, film su producirali Ukrajina, Sjedinjene Države i Ujedinjeno Kraljevstvo. Dokumentarac prikazuje policijsku brutalnost i kršenje ljudskih prava koje su stanovnici Ukrajine prolazili 2014. godine, a čak je i filmska ekipa imala poteškoća sa snimanjem u tim okolnostima.

Film prikazuje kako se u 93 dana građanska pobuna poznata kao Majdanska revolucija pretvorila u seriju nasilja i destrukcije. Protest je bio usmjeren protiv vlade predsjednika Viktora Janukoviča, koji je odbijao potpisati sporazum o političkom pridruživanju i slobodnoj trgovini s Evropskom unijom. Umjesto toga povezao se s Rusijom i Evroazijskom ekonomskom unijom, usprkos tome što je ukrajinska vlada bila proevropski usmjerena. Sukob između Berkuta (specijalne policije) i protestanata rezultirao je s nekoliko smrtnih slučajeva.

Netflix je odlučio i da se neće pridržavati ruskog zakona koji od njega zahtijeva emitiranje 20 medijskih kanala koje finansira država zbog zabrinutosti da će se njegova platforma koristiti za širenje dezinformacija.