navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Zeleno povrće

Dostupan tokom cijele godine: Špinat je najbolji izvor željeza

Špinat je prekrasno zeleno lisnato povrće, koje pripada skupini namirnica s odličnim nutritivnim sastavom. Bogat je izvor antioksidansa i ima odlična antikancerogena svojstva.

Objavljeno: 15.08.2020. u 08:46
get url
text

Špinat je dostupan tokom cijele godine. Ovo povrće krije brojne zdravstvene prednosti. Odličan je izvor topivih vlakana, stoga je jedna od najučinkovitijih namirnica u procesu mršavljenja, ali i u regulaciji nivoa holesterola. Špinat je jedan od najboljih izvora željeza, koji je važan za proizvodnju crvenih krvnih ćelija.

Svjež špinat odličan je izvor i antioksidativnih vitamina A i C, luteina i beta karotena. Kad se ovi spojevi udruže, čine odličnu zaštitu od nastanka raznih bolesti. Smanjuju nivo slobodnih radikala u tijelu i igraju važnu ulogu u popravljanju štete, nastale djelovanjem slobodnih radikala.

Samo 100 grama svježeg špinata pružit će skoro 47 posto preporučene dnevne vrijednosti vitamina C. Bogat je i mineralima kao što su kalij, magnezij, mangan, cink i bakar. Ono na šta treba obratiti pažnju je da špinat sadrži oksalnu kiselinu, koja kod nekih osoba može uzrokovati bubrežne kamence.