open-navfaktor-logo
search
Njemački sud potvrdio
Doživotni zatvor za neonacističku teroristkinju Beate Zschaepe
Najviši njemački apelacioni sud potvrdio je u četvrtak doživotnu kaznu za neonacističku teroristkinju Beate Zschaepe za ubistva, paljevine i bombaške napade na turske imigrante.
19.08.2021. u 12:54
get url
text

Savezni sud pravde odbio je žalbu osuđene teroristkinje koja je tvrdila da nije bila prisutna ni na jednom mjestu zločina i da nije učestvovala u ubistvima prebacujući krivicu na druge poznate pripadnike terorističke grupe Nacional-socijalističkog podzemlja (NSU).

Sud je zaključio da je Beate Zschaepe bila saučesnica u svim ubistvima koje je počinila ekstremno desničarska teroristička grupa, odnosno da je aktivno učestvovala u planiranju ovih zločina, pružala značajnu pomoć drugim članovima terorističke grupe, te pokušala uništiti dokaze.

Neonacistička grupa NSU ubila je osam turskih imigranta, grčkog državljanina i njemačku policajku između 2000. i 2007. godine. Sva ubistva su dugo ostala neriješena.

Njemačka je javnost prvi put saznala za postojanje grupe i njenu ulogu u ubistvima 2011. godine kada su dva člana grupe Uwe Mundlos i Uwe Bohnhardt umrli nakon neuspješne pljačke banke. Policija je pronašla oružje i neonacističku propagandu u njihovom stanu.

Beate Zschaepe osuđena je na kaznu doživotnog zatvora na Višem regionalnom sudu u Minchenu 2018. godine, nakon petogodišnjeg suđenja, a četvorica osumnjičenih koji su pružali podršku grupi dobili su blaže kazne.

Beate Zschaepe je negirala krivnju za ubistva i pokušala je prebaciti krivnju na svoje dvoje prijatelja iz NSU.

Skandal koji je izazvala NSU je doveo do širokorasprostranjenih kritika njemačkih agencija za sigurnost, optuženih od strane opozicionih stranaka da tolerišu desničarske ekstremiste i ne uspijevaju da spriječe nasilje koje je usmjereno na imigrante.

Do 2011. godine njemačka policija i obavještajne službe isključivale su bilo kakav rasni motiv ubistava. Umjesto toga, tretirali su imigrantske porodice kao osumnjičene, ispitujući ih zbog navodnih veza s organizovanim kriminalom i drogama.

Nedavna otkrića su pokazala da je njemačka obavještajna agencija BfV do kraja 1990-ih imala desetine informacija koje su bile povezane s osumnjičenima iz NSU, ali su insistirali da nemaju prethodno saznanje o neonacističkoj grupi NSU i njenoj sumnjivoj ulozi u ubistvima.

Mnoga pitanja o ubistvima su ostala neriješena, jer su desetine tajnih dosjea koji su pripadali obavještajnoj službi uništeni ubrzo nakon smrti Mundlosa i Bohnhardta 2011. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.