open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
Dr. Arapović: Trenutno obrađujemo 17 uzoraka; Ministar Opsenica: Bolnica Mostar nije naša nadležnost
Krizni štab Hercegovačko-neretvanskog kantona prezentirao je stanje po pitanju koronavirusa u posljednja 24 sata. 
20.03.2020. u 13:34
get url
text

Prof. dr. Jurica Arapović saopćio je da su zaključno sa jučerašnjim danom u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar testirali 38 uzoraka pacijenata na koronavirus. 

Od podnevnih sati jučer do danas registrirano je pt novih slučajeva oboljelih na COVID-19 i svi su sa područja Konjica. 

U posljednja 24 sata izdata su 142 rješenja o izolaciji, a ukupno do sada 578. 

Prvi zaraženi pacijent iz Mostara i dalje je u teškom stanju. 

- U toku je stavljanje pacijenta na potpornu ventilaciju. Rodilja koja je zaražena je stabilno. Njeno dijete je dobro. Sin prvozaraženog pacijenta je pušten iz bolnice na kućnu samoizolaciju. Trenutno se obrađuje 17 uzoraka pacijenata. Očekivati je tokom dana rezultat tih testiranja. Sutra u 13 sati ćemo vam saopćiti nove rezultate - kazao je dr. Arapović. 

 Goran Opsenica, ministar zdravstva u HNK, napokon se obratio medijima. I imao je potrebu da novinarima održi predavanje, da usporedi mjere u Hrvatskoj i u BiH. Pozvao je da se ne paniči. 

- Slučaj kojim je kod nas ova zaraza počela i sama činjenica da se koronavirus pojavio na Odjelu za plućne bolesti SKB Mostar je, skočivši pritom iz predvorja na treći sprat, toliko šokantna i alarmantna da mislim da ne zaslužuje, odnosno da je ne smijemo previše eksploatirati jer time radimo upravo ono što želimo izbjeći. Širimo strah, nemir i paniku. Produbljujemo nepovjerenje u zdravstveni sistem. Ovo ne znači da ja amnestiram bilo koga od eventualne odgovornosti. Ona će se morati utvrditi. Ministarstvo je zatražilo očitovanje menadžmenta bolnice. Nismo ga još dobili, nerado moram priznati. Zatražit ćemo ponovo - rekao je Opsenica. 

Ministar je potom izjavio kako "menadžment i organe upravljanja bira Vlada FBiH" te da i nisu u njegovoj nadležnosti. 

Detalje njegovog izlaganja, kao i izjavu dr. Arapovića možete vidjeti u videu ispod.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.