open-navfaktor-logo
search
Stanje u BPK Goražde
Dr. Bičo: Imamo troje djece sa simptomima COVID-19, izolatorij nam je potreban čim prije
Na području Bosansko-podrinjskog kantona Goražde koronavirusom zaraženo je pet osoba, a jedna od njih jučer je, zbog ozbiljnije kliničke slike, upućen u izolatorij na Podhrastove. Šesnaest osoba trenutno je pod zdravstvenim nadzorom, a od početka pandemije do danas oporavilo se njih 217.
10.09.2020. u 14:15
get url
text

Prema riječima dr. Medine Bičo, direktorice Zavoda za javno zdravstvo, najveći broj zaraženih zabilježen je početkom augusta, a onda 14 dana nije evidentiran nijedan. No, od protekle subote, tri osobe pozitivne su na koronavirus.

- Od ponedjeljka je krenula i škola, pa smo pojačali epidemiološki nadzor nastavnog osoblja i djece. U školama se svima mjeri temperatura, a posebno pažnja poklanja se i higijeni. Napomenula bih da smo do sada na području kantona imali jednu covid-ambulantu za sve, a jučer je otvorena još jedna u sklopu Doma zdravlja i namijenjena je za pregled djece. Već od jutros imamo troje sa simptomima sličnim COVID-19 koja će biti testirana - kaže Bičo.

Sa 28 zaraženih korisnika i tri uposlenika te pet preminulih osoba, Dom za stara i iznemogla lica u Goraždu početkom prošlog mjeseca bio je najveći klaster u ovom kantonu.

- Svi koji su imali tešku kliničku sliku oporavili su se. Na Podhrastovima, gdje su bila tri pacijenta, nemamo više nijednog. Oni su se oporavili i vratili u dom. Još kod dva pacijenta detektuje se virus iako nemaju nikakve simptome bolesti - objašnjava.

No, jedan od najvećih problema jeste što Goražde još nema izolatorij iako je, kaže Bičo, Zavod ranije odredio bivši đački dom kao adekvatan prostor za tu namjenu.

- Imali smo situaciju da su se zaraženi korisnici morali liječiti u domu jer nemamo izolatorij. Nadležna komisija Zavoda ranije je odredila đački dom kako adekvatan prostor za izolatorij i za to zaista ne trebaju neka velika novčana sredstva kako bi se on prilagodio svojoj namjeni jer ne treba ništa rušiti i ponovo graditi. To je u nadležnosti Ministarstva za socijalnu politiku, zdravstvo, raseljena lica i izbjeglice i Grada. Dokle se došlo sa tim, ne znam, ali znam da je zbog dolaska hladnijih mjeseci i nepredvidivosti situacije sa COVID-19 vrlo važno da izolatorij dobijemo čim prije - naglašava Bičo.

Kaže kako svi, zbog skorijeg dolaska jeseni i zime i očekivano povećanog broja respiratornih infekcija, trebaju biti maksimalno oprezni.

- Zbog sličnosti simptoma jako će se teško praviti razlika između sezonske gripe i COVID-19. Zbog toga je vrlo važno da se svi pridržavamo higijensko-epidemioloških mjera i budemo spremni za pogoršanje epidemiološke situacije. Zaštitne opreme za sada imamo, ali to je nešto što se svakodnevno troši i što se mora stalno obnavljati - dodala je Bičo.

Kako BPK Goražde nema laboratorij za testiranje na COVID-19, uzeti brisevi svakodnevno se transportuju na KCUS. Bičo ističe kako transportnih medija (brisevi) imaju još za najviše 30 dana.

- Mi dijagnostički zavisimo od Sarajeva. Dnevno najviše možemo uzeti 50 briseva i to smo radili početkom augusta kada je epidemiološka situacija bila puno ozbiljnija. Sada je ta brojka manja jer imamo povoljnije stanje, ali kako ide jesen, morat ćemo ići u nabavku. Transportni mediji se jako brzo troše jer sve osobe koje trebaju neku uslugu u Sarajevu moraju se testirati - kazala je Bičo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.