Epidemija morbila

Dr. Enisa Mulalić: Dok su pedijatri radili, ostali su zakazali, viđali smo čak i plakate protiv vakcinisanja

Objavljeno: 18.03.2019. u 20:40 Autor: E. Hadžimejlić

Mi redovno, kontinuirano vršimo preventivu i kroz sistematske preglede promoviramo vakcinaciju i svaki put kod dolaska djeteta kada je bolesno opomenemo odnosno ukažemo na dobrobit vakcinacije, ističe Mulalić

Foto: Ilustracija

Nakon što je u Kantonu Sarajevo proglašena epidemija morbila, krzamaka, stvorile su se i gužve u domovima zdravlja jer roditelji u strahu od moguće zaraze žele vakcinisati svoju djecu.

Doktorica Enisa Mulalić, predsjednica Udruženja pedijatara primarne zdravstvene zaštite KS, ističe da specijalisti pedijatrije nose najveći teret nevakcinisanja.

- Mi redovno, kontinuirano vršimo preventivu i kroz sistematske preglede promoviramo vakcinaciju i svaki put kod dolaska djeteta kada je bolesno opomenemo odnosno ukažemo na dobrobit vakcinacije – ističe Mulalić.

Specijalista pedijatrije dr. Enisa Mulalić: Ne mogu pedijatri sami gasiti požar

Doktorica navodi da je ovo veliki problem, te da se nešto što je "dobrobit za cjelokupno društvo ne može lomiti samo preko leđa specijalista pedijatrije".

- Nisu adekvatno bili uključeni zakonodavci, parlamentarci, godinama se dozvoljavalo da stoje reklame antivakcinalnog tipa na javnim mjestima, godinama se promovirala izvjesna gospođa koja nema nikakvo medicinsko znanje, koja je zloupotrebljavala osjećaje roditelja djece sa potrebnim potrebama. Čak su po gradu bile plakate na kojima je pisalo prijavite svog pedijatra a da to niko nije sankcionisao. I sada kada se desila epidemija, počeli su se panično oglašavati, a ne oglašava se na taj način. Od ministara, javnog zdravstva koji su šutjeli sve vrijeme dok su pedijatri stručno i vrijedno radili svoj posao i promovirali vakcinaciju – smatra pedijatrica Mulalić.

Ističe da se ništa neće postići time što su ministri i predstavnici javnog zdravstva panično rekli da imamo epidemiju morbila.

- Pri tome, čak su nepismeno rekli "imamo epidemiju morbila to jest ospica". Ospice su morbile u hrvatskom govornom području. Morbili su latinski naziv za ovu bolest a naš naziv je krzamak, a na srpskom jeziku su male boginje. S tim što u sarajevskom kantonu i na širem prostoru BiH jedna druga bolest, protiv koje ne vakcinišemo, koja je blaža i koju imamo stalno i djeca je dobro prevazilaze, ona se zove varičele, a kod nas se zove još i ospice, vodene kozice, vodene ospice. Dakle,  epidemija morbila ili krzamaka, a ne treba zbunjivati ljude da je epidemija ospica u KS, pa nas pacijenti pitaju je li epidemija pljuskavica – kazala je Mulalić.

Ističe da se neće postiči dugoročni efekti nakon što se epidemija morbila smiri.

- Povećan je broj pacijenata za vakcinaciju ali to nije nikakva dobrobit, to će sada biti u ovom periodu kada je dignuta panika da je u pitanju epidemija i čim se epidemija smiri, ako javno zdravstvo, ako zakonodavac, ako se parlamentarci koji nisu implementirali zakon koji su donijeli, opet ušute i dalje će borbu za vakcinaciju voditi pedijatri koji su najosvješteniji koliko je vakcinacija bitna za dobrobit naše djece – kazala je pedijatrica.

Mulalić ističe da su pedijatri dokazani prijatelji djece.

- Ostalo su samo patetičari neki koji izađu samo kada trebaju dobiti neke bodove. Ne mogu samo pedijatri biti rješenje, pedijatri nose najveći teret i znaju najviše o tome, njima dolaze pacijenti, ali ne mogu pedijatri sami gasiti požar. Idemo od zakonodavaca, ako se donese Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, taj zakon treba i implementirati, ako u tom zakonu stoji da će u slučaju nevakcinisanja tog i tog djeteta roditelj snositi određene sankcije, onda neka se implementira zakon i neka snosi sankcije ili neka se donese neki novi zakon – ističe sagovornica.

Također, Mulalić navodi da bi i Zavod za javno zdravstvo trebao poduzeti određene mjere od kontakata sa medijima, do organizovanja punktova i vanrednih vakcinacija i promoviranja vakcinacije, zatim zabrana određenih djelovanja u javnom prostoru koji idu protiv interesa pacijenta.

- Ugledati se na to kako su to uredile susjedne i druge države. Može li dijete ići u vrtić ako nije vakcinisano a nema medicinsku kontraindikaciju. Zahvaljujući nama pedijatrima stanje je i dobro i pitanje je kakve bi još epidemije imali da se ne radi.  Mi radimo svoj posao i ne možemo sada za nečije druge propuste reagovati, niti imamo kapacitete niti imamo vrijeme da sad nadoknadimo nešto što je trebalo raditi u kontinuitetu,a vakcinacija se provodi kontinuirano, kroz sistematske preglede. Oni koji nisu dolazili ni prije epidemije prestat će vakcinisati nakon epidemije. Dok su pedijatri radili, ostali su zakazali - zaključuje Mulalić.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije