open-navfaktor-logo
search
Čuvena virusologinja
Dr. Gligić o indijskom soju, šta je uzrok masovnom obolijevanju i umiranju, kako će se sve završiti
Šesti dan zaredom Indija bilježi rekorde u broju novozaraženih. Prema zvaničnim podacima, do sada je u toj zemlji inficirano 17 miliona ljudi, a od posljedica COVID-19 preminulo je više od 200.000 oboljelih.
28.04.2021. u 21:49
get url
text

No, svjetski stručnjaci smatraju da su ove brojke daleko više od onih koje pristižu iz te države te da će se u narednim sedmicama situacija sa pandemijom u Indiji i dalje komplicirati.

Podsjetimo, naučnici u Indiji suočili su se s novom varijantom koronavirusa, označenom kao B.1.617, krajem prošle godine, kada je lokalni soj otkriven u zapadnoj pokrajini Maharashtri.

Ono što sada sve zanima jeste kako će se situacija u Indiji sa SARS-CoV-2 u narednim mjesecima odraziti na ostatak svijeta!?

Do sada je indijski soj koronavirusa otkriven u mnogim zemljama svijeta, a u Evropi, u Švicarskoj, Belgiji, Grčkoj...

Opasnost za druge zemlje 

Prema predviđanjima stručnjaka on će se i dalje širiti, naročito ako se uzme u obzir činjenica da Indija vjerovatno ima jednu od najvećih dijaspora u svijetu.

To je vrlo izgledno jer mnoge zemlje zapadne Evrope i dijelovi Afrike i jugoistočne Azije posljednjih dana bilježe smirivanje epidemiološke situacije, pa se razmišlja o ukidanju nekih mjera i otvaranju granica.

Dr. Ana Gligić, virusologinja iz Srbije, u razgovoru za Faktor kaže kako su gustina naseljenosti stanovništva, specifičan način života i masovna okupljanja, poput utakmice na kojoj je ovih dana bilo oko 150.000 ljudi, doprinijela da mutirani virus u Indiji izmakne kontroli.

- Takvo ponašanje u pandemiji je ništa drugo nego izazivanje sudbine. Mutacije se dešavaju upravo onda kada virus brzo prelazi sa čovjeka na čovjeka. Zaista je grozno gledati slike koje ovih dana stižu iz Indije, poput lomača na kojima se preminuli kremiraju. No, svi koji nešto više znaju o virusima, kažu kako je ovo očekivano u Indiji zbog njihovog stila života – navodi Gligić.

Virusologinja, koja je 1972. bila na čelu tima koji je uspio izolirati virus velikih boginja i koja je 10 godina u BiH istraživala hemoragijsku groznicu sa bubrežnim sindromom, kaže kako koronavirus reaguje na vanjske faktore.

- Klima, ponašanje, zračenja, deterdženti..., sve to utječe na ljude. Često možemo čuti kako nekoga, zbog atmosferskog pritiska, boli glava. Naravno, i virus ima reakciju na takvo ponašanje čovjeka i ćelija. To stručnjaci zovu fenotipski utjecaj, a time diriguje čovjek. U Indiji je virus brzo mutirao, odnosno postoje dvije mutacije u S-proteinu (E484Q i L452R). Ako jedna mutacija može utjecati na prenošenje, onda zamislite kako dvije mutacije utječu. Rekla bih da je to ustvari borba za opstanak virusa na čovjeku – objašnjava Gligić.

Ipak predviđa da će i indijski soj biti stavljen pod kontrolu kao i dosadašnje varijante, ali dodaje da se koronavirusa nećemo riješiti sve do trenutka kada SARS-CoV-2 napravi "mutaciju u negativnom smislu za sebe."

- To znači da će koronavirus biti tu sve dok ne oslabi i ne mogne djelovati na čovjeka. BiH ima nešto manji broj vakcinisanih u odnosu na Srbiju koja će, prema mojim predviđanjima, biti potpuno otvorena do 15. jula. Na čemu to temeljim? Pa, imamo veliki broj vakcinisanih, a uporedo s tim 20 dana uzastopno imali smo po sedam hiljada zaraženih. Dakle, s jedne strane vakcinisani, a s druge prebolovani. Mnogi svakodnevno stječu imunitet i sigurna sam da ćemo potrebnu cifru, kako bismo stvorili zid prema koroni, postići do 15. jula – smatra Gligić.

Balkan je interesantan naučnicima

Kaže kako se to okvirno može preslikati na cijeli Balkan, koji je, dodaje, uz Italiju i Španiju, karakteristično područje i vrlo interesantno za svjetske naučnike.

- Mnogi se pitaju zbog čega su Kinezi i Rusi dolazili na ovo područje "da dezinfikuju". Pa, zato da bi "uzeli materijale" kako bi mogli napraviti vakcinu ako se desi da dobijemo taj afrički soj virusa – govori Gligić.

Navodi da je ona još prije Nove godine tvrdila da je na ovo područje britanski soj koronavirusa stigao još u julu prošle godine.

- To sam tvrdila na osnovu ponašanja oboljelih, pojava koje su imali, težine kliničke slike, ataka na druge organe, osim pluća... Sada pulmolozi i anesteziolozi kažu kako imaju nevjerovatne slike na RTG snimcima i da se promjene javljaju difuzno po cijelim plućima. Donedavno to je ipak bilo lokalizovano, odnosno bolest bi zahvatala jedan dio pluća. Zbog toga sumnjaju da je to posljedica brazilskog soja, no nema naučnih dokaza jer za to treba vrijeme. Englezi su izašli u javnost da su otkrili britanski soj virusa onda kada su za to, nakon naučnih ispitivanja, bili sigurni. No, taj soj je u tu zemlju stigao nekoliko mjeseci ranije. Tako je i u slučaju B.1.617, proći će mjeseci dok ne saznamo šta se to stvarno desilo u Indiji – zaključila je Gligić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.