open-navfaktor-logo
search
Zaštita žena
Dr. Hasanović: U Sarajevu će ove godine početi vakcinacija protiv raka grlića maternice
U Kantonu Sarajevo ove godine bi trebala početi vakcinacija protiv raka grlića maternice te će Sarajevo biti prvi grad u Bosni i Hercegovini u kojem će se vršiti vakcinacija protiv tog oboljenja, izjavio je za Fenu direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo dr. Enis Hasanović.
19.02.2022. u 09:48
get url
text

Program je izrađen prošle godine u saradnji Zavoda za zaštitu žena i materinstva KS, Zavoda za javno zdravstvo KS i uz podršku UNFP-a. Prijedlog je prihvaćen u Ministarstvu zdravstva KS i stavljen u plan za ovu godinu.

- Sada treba Zavod zdravstvenog osiguranja KS usvojiti finansijski plan rada za ovu godinu u kojem su predviđena sredstva za ovu namjenu, nakon toga da izvrši nabavku vakcina, te ih distribuira prema JU Dom zdravlja KS, gdje će u školskim dispanzerima biti organizirano davanja vakcina – kaže Hasanović.

Dodao je da će se sve završiti narednih sedmica ili mjeseci, te će prije toga biti organizirana kampanja informisanja i edukacije te kada će vakcinisanje početi.

Vakcina preporučuje kod žena i djevojaka te mladića i muškaraca u dobi od devet godina pa nadalje. Djevojčice i dječaci u dobi do 14 godina primaju dvije doze vakcine u razmaku od šest mjeseci.

Tri doze unutar 12 mjeseci

- Nakon 15-og rođendana se vakcina prima u tri doze. Preporuka je da se sve tri doze prime unutar 12 mjeseci. Vakcina se može primiti istovremeno sa drugim vakcinama. Programom u Sarajevu preporučuje se vakcinisanje djevojčica (kasnije i dječaka) u dobi 11-12 godina (6. razred osnovne škole). Vakcine su besplatne za djevojčice –  pojasnio je Hasanović.

Vakcine za starije dobne skupine također se kupuju u ugovornim apotekama, a daju se u Domu zdravlja Kantona Sarajevo.

Sagovornik kaže kako Zavod kontinuirano, godinama unazad, radi na ranom otkrivanju i prevenciji karcinoma grlića materice.

- Do sada nismo imali program primarne prevencije - kroz HPV vakcinaciju, koja je jedini način da se spriječi pojava ovog karcinoma. Stoga smo skupa sa direktoricom Zavoda za javno zdravstvo KS uz podršku UNFPA inicirali proces izrade programa uvođenja HPV vakcinacije u KS, koji želimo da bude prihvaćen i proširen na cijeloj teritoriji BiH. Naš rad se u velikom procentu bazira na sekundarnoj prevenciji ovog karcinoma kroz redovne preglede i uzimanje PAPA briseva, te otkrivanje promjena na cervixu u ranim stadijima displazija i početnog karcinoma, kada je izlječenje 100 posto - pojasnio je Hasanović.

Procjenjuje se da je u 2020. u svijetu oko 570.000 žena oboljelo od raka grlića materice, a oko 311.000 žena umrlo je od te bolesti. U BiH svake sedmice, tri žene preminu od raka grlića materice, ili oko 150 žena godišnje.

Prema podacima kojima raspolaže Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo, u Sarajevu je u 2020. godini bilo 56 novootkrivenih karcinoma grlića materice i 17 žena je umrlo od karcinoma grlića materice.

Tokom 2021. godine, u Zavodu je uzeto 15.000 PAPA briseva, što je izuzetan broj, posebno ako se uzme u obzir rad u vrijeme pandemije.

- Na ovaj način smo otkrili veliki broj početnih promjena na cervixu koje su dalje praćene redovno, a neke operativno tretirane u ranom stadiju i gdje je potpuno uspješno liječenje. Mislim da je idealna kombinacija primarna prevencija kroz vakcinaciju koju ćemo uvesti, uz redovne preglede kod ginekologa i uzimanje PAPA briseva po preporukama. Ako uzmemo u obzir da je ovaj karcinom na taj način potpuno preventabilan i može se spriječiti ili veoma rano otkriti, onda je i jedna jedina smrt od ovog karcinoma, u razvijenim društvima, nedopustiva - istakao je Hasanović.

Ukupna stopa oboljevanja od karcinoma cerviksa (prevalence) prema zadnjim podacima Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo iznosi 31 na 100.000 stanovnika.

Većina infekcija HPV-om ne uzrokuje simptome

Rak grlića maternice je drugi najučestaliji karcinom kod žena u svijetu, čiji se uzrok u više od 99 posto slučajeva povezuje sa humanim papiloma virusom (HPV).

- Humani papiloma virusi (HPV) su velika grupa virusa sa više od 150 različitih tipova. Oni izazivaju infekcije koje se prenose seksualnim putem i zaraze kožu i sluzokožu spolnih-genitalnih organa, anusa i grla. HPV uzrokuje bradavice i abnormalni rast tkiva (premaligne lezije i rak). Skoro svaka seksualno aktivna osoba je bar jednom u životu bila zaražena nekim od tipova HPV virusa – kaže Hasanović.

Rezimira kako većina infekcija HPV-om ne uzrokuje simptome i prolazi sama od sebe. No, HPV može kod muškaraca i žena uzrokovati karcinome anogenitalnog područja, glave i vrata kao i spolne bradavice.

- Skoro svaki slučaj raka grlića maternice može biti spriječen redovnim skriningom grlića (PAPA test) i HPV vakcinacijom, ako se otkrije u ranoj fazi rak grlića maternice se može izliječiti - rekao je na kraju razgovora za Fenu direktor Zavoda za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo dr. Enis Hasanović.

Program HPV vakcinacije u Kantonu Sarajevo je razvijen u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, Zavodom za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva Kantona Sarajevo i UNFPA BiH, Populacijskim fondom Ujedinjenih nacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.