open-navfaktor-logo
search
Epidemiologinja
Dr. Kurtagić-Pepić: Koji hronični bolesnici smiju primiti vakcinu protiv gripe
U Federaciji BiH počela je vakcinacija rizičnih grupa stanovništva protiv sezonske gripe, među kojima su i pacijenti sa hroničnim bolestima.
09.11.2022. u 09:07
get url
text

No mnoge koji spadaju u navedenu kategoriju zanima - smiju li baš svi sa hroničnim bolestima primiti vakcinu, a pitanje smo postavili dr. Emini Kurtagić-Pepić, epidemiologinji u Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Dr. Emina Kurtagić-Pepić

- Svi oni koji imaju hronične metaboličke bolesti, poput povišenog krvnog pritiska, dijabetesa, onkološki i bolesnici sa plućnim bolestima (astma) kao i oni sa dijagnozom reumatoidnog karaktera mogu bez problema primiti vakcinu protiv sezonske gripe i to je čak poželjno jer se time sprečavaju komplikacije koje mogu uzrokovati simptomi influence. Što se tiče onkoloških bolesnika, oni bi se prije vakcinacije ipak trebali posavjetovati sa svojim ljekarom koji će ih uputiti kako da postupe - navodi Kurtagić-Pepić.

Kaže kako nema prepreke da osoba u istom danu primi i vakcinu protiv sezonske gripe i onu protiv COVID-19.

- Ne postoje nikakve kontraindikacije izuzev da ubodno mjesto ne treba biti isto. Mi prakticiramo da vakcinu protiv gripe damo u jedno, a onu protiv COVID-19 u drugo rame, iako je dovoljno da razmak između dvije ubodne rane bude dva centimetra - objasnila je Kurtagić-Pepić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.