Dr. Nehru Mačkić za Faktor: Hladno vrijeme je okidač za infarkt

Objavljeno: 09.01.17 u 11:43 Autor: A. S.

 Zima ima svoje prednosti i mane, ali izuzetno hladno vrijeme, kakvom svjedočimo ovih dana, najviše utječe na srčane hronične bolesnike.

Niske temperature i povećana vlažnost zraka dodatno otežavaju ionako narušeno zdravlje ovih pacijenata i predstavljaju pravu moru za bolesno srce, astmatičare, ali i one koji su podložni urinarnim ili respiratornim infekcijama.

Hladnoća, kaže mr. sci. dr. Nehru Mačkić, internista-kardiolog, sužava periferne krvne žile, što loše utječe na srčane bolesnike.

- Srce radi pod većim opterećenjem i potrebna mu je veća snaga kako bi se održala cirkulacija. Sužavaju se i krvne žile nekih vitalnih
organa, među kojima i izuzetno značajne arterije srca i mozga. Zbog svega spomenutog hladnoća je jedan od značajnih faktora rizika za nastanak angine pectoris i moždane disfunkcije - ističe Mačkić.

U hladnim mjesecima češće su i tzv. iznenadne smrti, a posljedica su infarkta do kojeg, kako naglašava naš sagovornik, dolazi usljed sužavanja krvnih žila, pogotovo ako se to desi na arterijama koje su već izmijenjene, odnosno aterosclerotski promijenjene.

Zbog toga kardiolozi daju nekoliko savjeta:

- sve aktivnosti prilagoditi hladnim vremenskim uvjetima,
- kad izlazite vani obavezno nosite šal, kapu i rukavica (rizik od angine pectoris značajno se smanjuje ako se nervni završeci na glavi i rukama dobro utople),
- pacijenti koji su navikli šetati u jutarnjim satima, trebaju izlaziti tek kad vani malo otopli, najbolje oko podneva ili u popodnevnim satima,
- ako je suviše hladno, pada snijeg i loši su vremenski uvjeti, nemojte izlaziti iz kuće bez potrebe,
- prilagodite terapiju zimskim potrebama (propisane doze možda nisu
dovoljne da održe krvni pritisak u željenim granicama, pa biste trebali, u dogovoru s ljekarom, korigirati kako bi spriječili pojavu bola u grudima i znake srčane slabosti).