open-navfaktor-logo
search
Ko će presjeći
Dr. Pilav o izolatoriju na Bjelavama: Krizni štab je uradio svoj dio posla
Izolatorij u Podhrastvima već je popunjen i pripremljen je privremeni izolatorij u Studentskom centru Bjelave, ali pojavio se problem ko će upravljati ovim izolatorijem.
12.08.2020. u 08:36
get url
text

Nakon najave Vlade Kantona Sarajevo da Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" rukovodi radom izolatorija na Bjelavama, iz ove zdravstvene ustanove saopćili su da tu mogućnost ne prihvataju.

Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo Aida Pilav kazala je za Faktor da je Krizni štab uradio svoj dio posla.

- Vlada Kantona Sarajevo je osigurala smještajne kapacitete za potrebe formiranja izolatorija za lakše i srednje teške bolesnike i donijela zaključak da se Paviljon II JU Studentski centar Bjelave, (ul. Bardakčije 1) stavlja na raspolaganje za ove predmetne namjene. Stručne ekipe su obišle prostore i ocjenile ih kao odgovarajućim za ovu svrhu. Odluku o upravljanju donosi, prema zakonu, nadležno ministarstvo – pojašnjava Pilav.

Dodaje da Zavod za javno zdravstvo KS daje prijedlog o potrebama za korištenje drugih odgovarajućih prostora za potrebe izolacije i liječenja, u slučaju epidemija, a odluku donosi kantonalni ministar zdravstva, uz prethodnu saglasnost federalnog ministra zdravstva. Ovo se predlaže u svrhu potrebe povećanja broja zaraženih u epidemijama.

- Za korištenje bolničkih kapaciteta za zarazne bolesti, potrebno je pripremiti sve higijensko-epidemiološke pretpostavke, a posebno po pitanju onemogućavanja unakrsnih zaraza, te se mora bazirati na doktrinama struke - zaključuje Predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.