Hitna pomoć

Dr. Sadiković: Najviše je pacijenata sa stomačnim tegobama, obratiti pažnju na higijenu hrane i vode

Objavljeno: 23.07.2019. u 20:03 Autor: A. S.

Savjetovao bih građanima da obrate pažnju, prije svega, na porijeklo sezonskog voća i povrća, a onda da ga bolje operu. Također, skrenuo bih pažnju i na pravilno čuvanje, ali i pripremu crvenog i mesa peradi, ali i odakle piju vodu, kazao je dežurni ljekar u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć KS

Stomačne tegobe praćene su bolovima, grčevima, povraćanjem i proljevom

FOTO: ILUSTRACIJA

U posljednja 24 sata u Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo pomoć je zatražilo 450 osoba, a najviše je bilo onih koji su se žalili na stomačne tegobe praćene bolovima, grčevima, povraćanjem i proljevom.

Kazao nam je to dr. Admir Sadiković, dežurni ljekar, apelirajući na građane da u narednim sedmicama pripaze kakvu hranu i vodu konzumiraju.

- Savjetovao bih građanima da obrate pažnju, prije svega, na porijeklo sezonskog voća i povrća, a onda da ga pažljivije i bolje operu. Također, skrenuo bih pažnju i na pravilno čuvanje, ali i pripremu crvenog i mesa peradi, ali i odakle piju vodu jer i ona može biti uzročnik trovanja. Ako voda nije sa gradskih izvorišta, preporučio bih da se prije konzumiranja prokuhava ili pije flaširana - naglašava Sadiković.

Doznajemo kako u Hitnoj službi ljekarsku pomoć ovih dana u većem broju traže i kardiovaskularni bolesnici, te osobe sa neurološkim tegobama, poput jakih glavobolja i migrena.

- U posljednja 24 sata imali smo nekoliko infarkta srca i moždanih udara. Ovakvo vrijeme nikako ne prija kardiovaskularnim bolesnicima kojima bih savjetovao da se u narednim danima čuvaju većih fizičkih napora, ne izlaze tokom dana, ako baš ne moraju, jedu laganu hranu i redovno uzimaju propisanu terapiju – dodaje Sadiković.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije