open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Dr. Velagić o njezi tokom jeseni: Kako zaštititi kožu od hladnoće, vjetra i prljavog zraka
Kada je njega kože u pitanju, ono što svako od nas može sam uraditi, je povesti računa o dovoljnom dnevnom unosu čiste izvorske vode, koja je jedan od garanta zdrave i sjajne kože, a za prehranu birati zdrave i nutrijentima bogate namirnice
03.10.2019. u 21:37
get url
text

Kao što tijelo štitimo slojevima odjeće, tako i ćelije kože trebaju dodatnu zaštitu od hladnoće, vjetra, grijanja, smoga, odnosno svega onoga što im oduzima dragocjenu vlagu.

Imajte to na umu dok u narednom periodu budete obilazili prodavnice u potrazi za šalovima, kapama, džemperima, jaknama, i svakako razmotrite i potrebe svoje kože.

Hladni jesenji i zimski dani uzimaju danak i na ovom najvećem našem organu. Stoga je, kaže dr. med. Zejna Velagić, specijalista dermatovenerolog, vrlo važno što prije poduzeti korake kako biste ga efikasno zaštitili.

Dr. Zejna Velagić

- Ulaskom u jesen već se primijete promjene na koži, koje se najčašće manifestuju kao suha, ispucala, gruba koža koja se ljušti. U ovom periodu kod nekih osoba javljaju se i tzv. jesenje akne. Mnogi će na koži primijetiti i pojavu ili pogoršanje već postojećeg seboreičkog i atopijskog dermititisa, te psorijaze koji zahtijevaju pregled i terapiju koju će propisati dermatolog - kaže Velagić.

Kada je njega kože u pitanju, ono što svako od nas može sam uraditi, dodaje Velagić, je povesti računa o dovoljnom dnevnom unosu čiste izvorske vode, koja je jedan od garanta zdrave i sjajne kože, a za prehranu birati, zdrave i nutrijentima bogate namirnice.

- Prije svega, dajte prednost hrani bogatoj omega kiselinama, cinkom, bakrom, a to su riba, voće, povrće i orašasti plodovi. Iako je vrlo teško smanjiti stres, ipak treba obratiti pažnju i na to, i koliko je moguće smanjiti situacije koje dovode do konflikta - napominje Velagić.

Osnova higijene, ali i njege svake kože, je njeno pravilno svakodnevno čišćenje preparatima koji odgovaraju tipu kože, potom hidratiziranje i obavezno skidanje šminke svake večeri prije spavanja.

- Osim unutrašnje hidratacije, koju nadoknađujemo dnevnim unosom barem dva litra vode, kožu valja hidratizirati i iz vana, a to se postiže kvalitetnim hidratantnim kremama. Naročito je to potrebno raditi kod suhe kože. U takvim slučajevima, poželjno je korištenje malo masnijih podloga kako bi se formirao zaštitni sloj koji će spriječiti gubitak prirodne vlage u koži. Masnu kožu preporučuje se hidratizirati laganijim kremama. Ne zaboravite usne. Balzam neće zauzeti puno prostora u torbici, pa ga uvijek nosite sa sobom – kaže Velagić.

Iako je sunce u ovom periodi izgubilo jačinu, dermatolozi za maksimalnu zaštitu od UV zraka preporučuju kreme koje sadrže faktor najmanje SPF 15.

Valja naglasiti kako sve kvalitetnije hidratantne kreme u svom sastavu već sadrže ovaj faktor.

- Posebnu pažnju valja posvetiti rukama koje su izložene hladnoći i vjetru. Kako koža ne bi bila ispucana, gruba i suha, koristite čvrste sapune i redovno ih obilno mažite kremom koja je bogata prirodnim emulgatorima, hladno prešanim biljnim uljem, kakao maslacem, glicerolom, mliječnom kiselinom, ureom, proteinima svile i riže, te ekstraktom ploda krastavca. Kad kupujete birajte sapune i kreme koji nemaju miris i boju – savjetuje dermatovenerolog.

Za učinkovitiju njegu, te za one koji žele postići bolje rezultate u njezi kože, Velagić preporučuje dijamantnu mikordermoabraziju ili piling sa AHA, mandeličnom i kodži kiselinom koje ljušte površinski izumrlu grubi sloj kože i vraćaju joj sjaj i mekoću.

- Za hidrataciju kože lica, tretman broj jedan je mezoterapija hijaluronom koja se ubrizgava pod kožu u njen srednji sloj. Time se na najbrži i najefikasniji način vraća vlaga koži i ona postaje hidrirana, sjajna i osvježena – kaže Velagić.

Za promjene na koži koje su novonastale te za madeže i izrasline koji se mijenjaju, obavezno se preporučuje dermatološki i dermatoskopski pregled.

Evo nekoliko koraka koji će vam pomoći u kvalitetnoj njezi kože tokom predstojećih mjeseci:

1. Tuširajte se mlakom vodom. Izbjegavajte vruću, jer dodatno isušuje kožu, a nakon tuširanja obavezno se namažite hidratantnim mlijekom.

2. Garant pravilne njege kože lica je pravilan izbor hidratantne kreme. Ako niste vješti potražite savjet dermatologa i pridržavajte se toga. Kreme na bazi petroleuma dodatno će isušiti kožu, pa izbjegavate proizvode koji ga sadrže. Idealno rješenje su ulja na bazi vode koja će omogućiti da koža zadrži vlagu.

3. Tokom sezone grijanja, u prostoriju u kojoj najduže boravite unesite ovlaživač zraka ili jednostavno na radijator stavite posudicu sa vodom koju ćete svaki dan promijeniti.

4. Ruke, noge, koljena i laktovi područja su sa manje kože, pa lakše i brže gube vlagu nego ostala područja na tijelu. Kako bi se koža uspješno regenerirala do jutra, prije odlaska na spavanje na ova područja nanesite obilnu količinu noćne hidratantne kreme.

5. Uključite piling u vašu dnevnu ili sedmičnu rutinu njege. Ne samo da ćete tim postupkom odstraniti suhe nakupine kože, nego ćete potaknuti i cirkulaciju.

6. Ako imate kožnih problema poput ekcema, dermatitisa, psorijaze... riješite se alergena. Iz stana izbacite vunu, a iz upotrebe jake hemijske deterdžente koji dodatno mogu pogoršati stanje na koži.

7. Čišćenje isušuje kožu, pa umjesto agresivnih pjena ili gelova za uklanjanje šminke, koristite balzame na bazi ulja te ulja poput kokosovog ili od grožđa, a nakon čišćenja obavezno nahranite kožu.

8. Domaće hidratantne maske odličan su izbor za suhu kožu. Koristite prirodne sastojke poput meda, avokada, jogurta, maslina, jojobe, bademovog ulja, banane ili aloe vere.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.