open-navfaktor-logo
search
Pitali smo dermatovenerologa
Dr. Vildana Kovačević objasnila: Kako pravilno štititi i njegovati kožu tokom ljeta
Koža je naš najveći organ, a da bi bila zdrava, potrebna joj je svakodnevna pažnja tokom cijele godine.
26.06.2020. u 13:16
get url
text

Ipak, koža je posebno na udaru tokom ljetnih mjeseci. Istina, izlaganje kože suncu donosi i određene benefite, kao što je lijep i preplanuli ten, te stvaranje vitamina D, ali za sobom povlači i isušivanje kože, koju je tokom ljeta potrebno kontinuirano njegovati i hidratizirati.

Osim toga, dugotrajno izlaganje suncu može rezultirati i opekotinama i alergijskim reakcijama, a štetni UV zraci okidači su i za nastanak melanoma, najzloćudnijeg karcinoma kože.

Zaštita kože tokom ljeta potrebna je svima, a naročito onima koji, prema riječima dr. Vildane Kovačević, specijaliste dermatovenerologa, imaju osjetljivu i problematičnu kožu sklonu aknama i hiperpigmentacijama.

Kovačević: Umjesto dezodoransa preporučila bih antiperspirante u obliku krema i gelova na prirodnoj bazi 

- Ono što je na prvom mjestu jeste adekvatna zaštita kože od sunca. Važno je izabrati odgovarajući preparat kojim ćete njegovati lice i kožu tijela i štititi ih od sunca. Za aknoznu kožu prednost treba dati fluidu, a ne kremi. Koža sklona hiperpigmentacijama naročito je osjetljiva na štetno djelovanje sunca, pa se osobama sa takvom kožom preporučuju kreme sa visokim zaštitnim faktorom - 50 plus. Oni koji nemaju problematičnu kožu pažnju trebaju posvetiti dobroj hidratizaciji i izabrati adekvatnu kremu kojom će je njegovati. Najbolje je birati kreme sa visokim zaštitnim faktorom i to dermokozmetičke proizvode. Vrlo je važno naučiti pravilno nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom, a ona se u obilnoj količini stavlja na kožu i lica i tijela barem pola sata prije odlaska na plažu. Nakon svakog izlaska iz vode kremu je potrebno ponovo nanijeti. Ukoliko idete u grad, također se namažite kremom sa zaštitnim faktorom – kaže Kovačević i dodaje kako je najbolje za vrijeme vrelih dana ne izlaziti vani od 11 do 17 sati ukoliko baš ne morate.

Ljepota kože, kaže dermatovenerologinja, zavisi i od toga kako je iznutra njegujemo, odnosno kakvu hranu unosimo i koliko organizam hidratiziramo.

- Tokom ljeta najbolje je prednost dati laganoj prehrani bogatoj sezonskim voćem i povrćem, a izbjegavati masno i prženo. Obroke obogatiti piletinom, puretinom, ribom, te piti dovoljno najbolje čiste vode, barem dva litra dnevno jer će ona očistiti organizam od raznih štetnih elemenata, a sve to odrazit će se i na kožu.

Znojenje je prirodan proces tokom kojeg se tijelo oslobađa prekomjerne topline i toksina, a njegovo zaustavljanje, prema mišljenju naše sagovornice, nije najmudrije rješenje.

- Umjesto dezodoransa (preparati koji sprečavaju znojenje) preporučila bih korištenje preparata kao što su antiperspiranti u obliku krema i gelova na prirodnoj bazi koji ne sadrže soli aluminija, koji ne zaustavljaju proces znojenja, već neutraliziraju neugodne mirise i imaju antibakterijski učinak. Za osvježenje lica tokom toplih mjeseci najbolje je koristiti termalnu vodu koja se može nabaviti u apoteci, a koja će osvježiti kožu i vratiti joj neophodnu hidriranost.

Redovna njega kože neophodna je tokom cijele godine, pa tako i ljeti.

- Tokom ljetnih mjeseci preporučujum da se rade tretmani koji će hidrirati kožu, potom piling, ali ne agresivnim sredstvima koji će rezultirati hiperpigmentacijom. Vrlo je važno kožu cijelog tijela redovno hraniti adekvatnim losionima i mlijekom, a uvečer obavezno odgovarajućim sredstvom skinuti šminku sa lica, očistiti ga za to namijenjenim preparatom, umiti kožu i nanijeti kremu.

Čest sastojak preparata za njegu kože tokom ljeta je i aloe vera, koja pomaže u njenom oporavku od opekotina i dubinski je hidratizira.

- Preparate na bazi aloe vere mogu preporučiti osobama čija koža nije problematična i nije sklona alergijama. Oni sa problematičnom kožom ipak trebaju koristiti dermatološki ispitane proizvode iz apoteke koje je dermatolog preporučio.

Umjesto teške šminke, koja će zatvoriti pore, dermatolozi ljeti preporučuju korištenje obojenih hidratantnih krema sa zaštitnim faktorom (BB, CC ili obojenih krema na biljnoj bazi). Tako ćete u jednom potezu nanijeti tri proizvoda - "puder", hidratantnu kremu i kremu sa zaštitnim faktorom.

- Važno je samo birati dermokozmetičke obojene kreme koje neće zapušiti pore i uzrokovati akne. Inače, ljeti se ne preporučuje previše šminke, a naročito je važno izbjegavati teške podloge u obliku pudera, a upravo obojene kreme uspješno će ih zamijeniti – kazala je Kovačević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.