open-navfaktor-logo
search
Igra i licemjerje
Dragan Čović zabrinut za državu, pozvao Vjekoslava Bevandu da prestane s opstrukcijama
Podsjetimo, ministri iz HDZ-a nisu dolazili na sjednice Vijeća ministara, prvenstveno Vjekoslav Bevanda, zbog čijeg izostanka su tačke koje se tiču finansiranja ostale neusvojene sve do danas. Bevanda, razumije se, takvo nešto nije radio isključivo po svom nahođenju
23.07.2019. u 09:52
get url
text

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a, iskoristio je nevladinu organizaciju Hrvatski narodni sabor (HNS) na čijem je čelu, da pozove svoje stranačke kolege, prvenstveno ministra finansija Vjekoslava Bevandu, koji nije dolazio na sjednice Vijeća ministara u ključnim trenucima u posljednje vrijeme, da dođu i održe današnju sjednicu. Naime, saopćenje HNS-a u kojem Čović drži pridike jedino se na ovaj način može tumačiti. Jer kako drugačije tumačiti višemjesečno HDZ-ovo saučesništvo u blokadama, gdje se ova stranka i SNSD međusobno podupiru na štetu države? 

Čović, preko NVO HNS, u saopćenju navodi: 

-Iako su ključni politički segmenti u vezi sa uspostavom vlasti na državnom nivou te nemogućnost pronalaska političkog kompromisa u vezi sa formiranjem novog Vijeća ministara i dalje na dnevnom redu, usvajanje odluke o privremenom finansiranju institucija BiH mogao bi biti pozitivan pomak prema konačnom usuglašavanju političke agende i stvaranja izvršne vlasti na državnom nivou nakon posljednjih Općih izbora održanih prije gotovo deset mjeseci.

Današnja sjednica još aktuelnog Vijeća ministara definitivno se može promatrati kao svojevrsni test za izazove koji su već odavno morali biti usuglašeni.

Podržavanje i izglasavanje odluke o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine je upravo test spremnosti da se načelo kompromisa stavi kao ključni faktor za buduće partnere na državnom nivou. Pokušaji manipulacije od strane pojedinih politika i stvaranja obrnutih teza očigledan su primjer ko zapravo koči procese u radu Parlamentarne skupštine BiH i formiranju novog saziva Vijeća ministara - navodi se u saopćenju.

Konstruktivnost i spremnost na ulaganje zajedničkih napora u prevladavanju ekonomskih, privrednih, sigurnosnih i niza drugih izazova moraju biti temeljne postavke ukoliko doista želimo kreirati evropsku Bosnu i Hercegovinu, dodaje se.

-Hrvatski narodni sabor i ovim putem poziva političke aktere na dosljednu politiku te poštivanje Ustava i zakona, kao jedini mogući sistem u rješavanju svih nagomilanih problema i kriza u BiH. Nadalje, HNS poziva Predsjedništvo BiH na hitno usvajanje nacrta zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza BiH, napominjući kako je nacrt zakona još u januaru uredno dostavljen Predsjedništvu BiH. HNS očekuje da će ga Predsjedništvo BiH, koje po Ustavu službeno predlaže ovaj dokument u Parlamentu, usvojiti te hitno uputiti u parlamentarnu proceduru. I ovom prilikom naglašavamo potrebu za donošenjem cjelovitog budžeta za 2019. godinu pod djelovanjem nove parlamentarne većine.

Hrvatski narodni sabor poziva članove Vijeća ministara da izglasavanjem Odluke o privremenom finansiranju institucija BiH pokažu odgovorno i ozbiljno političko ponašanje. Isto tako, pozivamo i predstavnike druga dva naroda da se u najkraćem roku pristupi formiranju novog Vijeća ministara koje bi konsolidiralo ključne segmente funkcioniranja državnog nivoa vlasti. Upravo na ovakvim primjerima pokazuje se briga za državu, njeno funkcioniranje i vladavinu prava i da takvim primjerom dokažu da Bosna i Hercegovina neće i ne smije biti talac bilo čijih političkih ucjena kao i obmanjivanja javnosti - navodi se u saopćenju u kojem se upravo obmanjuje javnost. 

Podsjetimo, ministri iz HDZ-a nisu dolazili na sjednice Vijeća ministara, prvenstveno Vjekoslav Bevanda, zbog čijeg izostanka su tačke koje se tiču finansiranja ostale neusvojene sve do danas. Bevanda, razumije se, takvo nešto nije radio isključivo po svom nahođenju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.