Parlament BiH

Dragan Mektić ipak neće biti smijenjen

Objavljeno: 04.09.2018. u 12:42 Autor: A. Šarenkapa

Zastupnici prihvatili prijedlog da se sa dnevnog reda skine zahtjev za smjenu Dragana Mektića

Na prijedlog zastupnice Aleksandre Pandurević, zastupnici su usvojili odluku da se dnevnog reda današnje sjednice Zastupničkog doma državnog Parlamenta skine zahtjev SNSD-a i SDS-a za smjenu Dragana Mektića sa dužnosti Ministra sigurnosti BiH.

Prema obrazloženju koje je dala Pandurević, ovaj zahtjev za smjenu nije zadovoljio proceduralne zahtjeve, odnosno Vijeće ministara se nije očitovalo o ovom pitanju.

Inicijativu za smjenu ministra Mektića su pokrenuli zastupnici iz RS-a, tačnije SNSD-a i DNS-a.

Zahtjev za smjenu pokrenuli su zastupnici Staša Košarac, Lazar Prodanović, Dušanka Majkić, Nikola Špirić, Milica Marković, Miroslav Milovanović, Borislav Bojić, Đorđo Krčmar i Jovan Vukovljak. Kako je navedeno u obrazloženju, glavni razlog za ovu inicijativu je Mektićevo djelovanje u vezi sa migrantskom krizom koja je pogodila našu zemlju.

- Sasvim je jasno da puno odgovornost za eskalaciju migrantske krize snosi, prije svega, Ministarstvo sigurnosti u Vijeću ministara BiH, te posebno ministar Dragan Mektić, Koji je tokom prvih nekoliko mjeseci ove godine, a i ranije, ignorisao, minimizirao, relativizirao, pa čak i ismijavao ozbiljna upozorenja institucija RS, kao i nekih drugih institucija na nivou BiH, koje su raspolagale informacijama da bi se BiH u ovoj godini mogla suočiti sa opasnim migrantskim talasom. Svojim lažnim i neprovjerenim informacijama, s kojima je često izlazio u javnost, ministar Mektić je snažno doprinjeo nespremnosti institucija BiH za suočavanje s velikim talasom migranata - stoji u obrazloženju.

U ovom dokumentu dalje se navodi kako postoje indicije da su pojedini službenici MInistarstva sigurnosti "bili umiješani u produkovanje migrantske krize s ciljem sticanja materijalne koristi kroz korištenje sredstava EU".

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije