open-navfaktor-logo
search
Veliki problem
Drakovac: Značajan dio teritorije Grada Goražde još pod minama
Grad Goražde je i dalje među zajednicama koje su obilježene "crveno" kada je u pitanju prisutnost mina zaostalih iz perioda agresije od 1992. - 1995. godine - istakla je pomoćnica gradonačelnika za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Samira Drakovac.
05.04.2021. u 16:38
get url
text
 Minsko polje ilustracija
Minsko polje ilustracija

Podsjetila je da je BPK-a u cjelini kao Grad Goražde u tom periodu znatno bio zagađen minama.

- Oko deset procenata ukupne površine Grada Goražda je bio pod minama. Ako uzmemo u obzir da se radi o šumskim, poljoprivrednim kao i površinama u neposrednoj blizini objekata to je u poslijeratnom periodu bio veliki problem. Do sada je od mina očišćeno četiri miliona i sedamsto hiljada metara kvadratnih površine, dok se još oko dvadeset miliona metara kvadratnih još nalazi pod minama” - pojašnjava Drakovac.

Istakla je da su aktivnosti na deminiranju intenzivirane od 2014. godine, od kada su očišćene površine u neposrednoj blizini grada i naseljenih objekata.

- Izuzetno teška situacija bila je u mjesnim zajednicama Zupčići, Vran Potok, Ilovača, Desani, Kazagići i brojnim drugim, međutim uz podršku brojnih ambasada uspjeli smo značajno taj prostor pomjeriti tako da u ovom trenutku možemo biti relativno zadovoljni, iako je ostala velika površina pod minama - navodi ona.

Drakovac je naglasila da su zbog pandemije značajano reducirane aktivnosti i kod obilaska i izrade projekata deminiranja.

- Preostala teritorija pod minama podjelit će se u osam projekata minsko-sumnjive površine (MSP) što će raditi BH MAC, Oružane snage i Norveška nevladina organizacija. Naglašavam da je ta površina udaljena od naseljenih područja ali opasna je i mi imamo obavezu da je deminiramo do 2027. godine, u skladu s novom državnom strategijom - istakala je Drakovac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.