Pokušaj ubistva i samoubistvo dogodilo se sinoć oko 19 sati na Hvaru u uvali Zenčišće istočno od Jelse, a motiv je prijava zbog silovanja.

- Oko 19.10 sati policija je dobila dojavu o povrijeđenoj ženskoj osobi u uvali Zenčišće na otoku Hvaru i prema prvim informacijama radilo se o ubodnim ranama. Na mjesto događaja je odmah došla Hitna pomoć, te joj je pružena medicinska pomoć nakon čega je helikopterom prebačena u KBC Split. Kako saznajemo, nije životno ugrožena, ali se za sada ne zna težina povreda. Istovremeno je u polju u blizini mjesta događaja pronađena mrtva muška osoba, a na tijelu nema tragova krivičnog djela – kazala je Ana Čepić iz PU splitsko-dalmatinske za Slobodnu Dalmaciju.

Iako iz policije ne izlaze s podacima kada je samoubistvo u pitanju, neslužbeno se saznaje kako se muškarac objesio, a pozadina događaja proteže se unazad nekoliko dana.

Mještanin M. Đ., doseljenik iz BiH star 65-70 godina, u utorak navečer napao je nožem litvansku državljanku i zario ga joj pet puta u tijelo. Žena je približno iste dobi kao i napadač, a nastanjena je u obližnjoj Prapatnoj.

Navodno je namjeravao ubiti pošto se želio osvetiti jer ga je ona prije 10-ak dana prijavila za silovanje. Bio je i priveden na kriminalističko istraživanje. Tada se, prema neslužbenim informacijama, branio da je to učinio jer mu je ona ostala dužna za izvođenje nekakvih građevinskih radova.

Stoga je pratio njeno kretanje i nasrnuo nožem na usamljenom mjestu. Nakon napada hladnim oružjem udaljio se u nepoznatom pravcu, ali je ubrzo pronađen u blizini, kod jedne poljske kućice, gdje je izvršio samoubistvo vješanjem.

Teško povrijeđenu ženu su vozilom Hitne medicinske pomoći prevezli u zdravstvenu ustanovu, gdje joj je pružena potrebna ljekarska pomoć, a potom je hitno helikopterom prevezena u KBC u Splitu na daljnje zbrinjavanje.