Drama u porodici Maka Dizdara: Unuk Gorčin ne pristaje na ucjene i ultimatume amidže Maje

Objavljeno: 03.04.17 u 11:34 Autor: M. Čustović

Nakon što je sin Maka Dizdara, pisac i novinar Majo Dizdar, uoči večerašnje promocije autentičnog i definitivnog izdanja “Kamenog spavača“ uputio pismo Društvu pisaca BiH u kojem je naveo “kako je štampanje i promocija ovog izdanja nezakonita“, odgovor na istu adresu, ali i na našu redakciju, stigao je od unuka slavnog bh. pjesnika i predsjednika Upravnog odbora Fondacije "Mak Dizdar", Gorčina Dizdara. 

Gorčin Dizdar: Uputio izvinjenje zbog narušavanja ugleda njegovog djeda, velikog bh. pjesnika
Gorčin Dizdar: Uputio izvinjenje zbog narušavanja ugleda njegovog djeda, velikog bh. pjesnika

Gorčinov odgovor, koji pojašnjava razloge nastalih nesuglasica, objavljujemo u cjelosti.

Poštovani članovi Društva pisaca Bosne i Hercegovine,

obraćam Vam se povodom pisma koje Vam je 30.3.2017. godine uputio Majo Dizdar. Najprije Vam u ime članova porodice Dizdar želim uputiti izvinjenje zbog narušavanja ugleda velikog bosanskohercegovačkog pjesnika i nekadašnjeg predsjednika Vašeg udruženja Maka Dizdara, prouzrokovanog nesuglasicama njegovih nasljednika.

Ovim putem želim naglasiti da je Fondacija “Mak Dizdar” u procesu pripremanja autentičnog i definitivnog izdanja “Kamenog spavača” poduzela sve pravno neophodne korake, uključujući isplaćivanje honorara svim nasljednicima autorskih prava Maka Dizdara. Istina je da Majo Dizdar nije pristao na potpisivanje ponuđenog ugovora, ali i da za ovakvu odluku nikada nije dao valjano obrazloženje (što je, uostalom, i vidljivo iz njegovog pisma). Ugovor su potpisali nosioci 2/3 autorskih prava Maka Dizdara.

S obzirom na značaj ovog izdanja “Kamenog spavača” kao i stote godišnjice rođenja Maka Dizdara, koju Društvo pisaca obilježava u saradnji sa Fondacijom “Mak Dizdar” i nizom drugih institucija, nismo željeli pristati na ono što smatramo neopravdanim i iracionalnim ucjenama i ultimatumima Maje Dizdara. Da li, i u kojoj mjeri, smo u ovom slučaju postupili u skladu sa zakonom, mogu utvrditi isključivo sudovi Bosne i Hercegovine.

Na kraju Vas još jednom želim pozvati da u ponedjeljak sa nama proslavite promociju autentičnog i definitivnog izdanja “Kamenog spavača” Maka Dizdara.

Vezani tekst: Skandal: Makov sin optužuje bratića Gorčina da je nezakonito štampao “Kamenog spavača“