open-navfaktor-logo
search
Tragedija
Drama zaražene doktorice u New Yorku: Vratila se oporavljena na posao, poslali je opet kući pa se ubila
Ubila se doktorica iz New Yorka koja se borila na prvoj liniji protiv koronavirusa.
28.04.2020. u 08:30
get url
text

Dr. Lorna Breen (49), koja je bila direktorica hitne pomoći u bolnici na Manhattanu umrla je od povreda koje je sama sebi nanijela, objavila je policija, a prenosi BBC. Njen otac, dr. Philip Breen rekao je za New York Times da je pokušavala raditi svoj posao i to ju je ubilo. Nije imala psihičkih smetnji, zarazila se koronavirusom, vratila se na posao, a potom ubila.

Zarazila se koronavirusom na poslu, ali se vratila nakon desetak dana pošto se oporavila. Bolnica ju je opet poslala kući, a kada se njen otac posljednji put čuo sa njom, djelovala je, kaže, potreseno i odvojeno od realnosti. Rekla mu je da zaraženi pacijenti umiru prije nego što se uspiju maknuti iz ambulanti, te da deseci pa i stotine njih leže u bolnici sa nešto više od 200 kreveta na Manhattanu. 

Njen otac kaže da je ona žrtva jednako kao i svi umrli od koronavirusa. Amerčki mediji pišu da je bila vjernica i jako vezana za porodicu. Jednom sedmično je volontirala pomažući starijima. Iz njene bolnice su saopćili da je dr. Breen bila heroj koji je svoje najviše ideale medicine doveo na front hitnog odjela. Iz policije su saopćili da je 26. aprila pozvala u pomoć, te je prebačena u lokalnu bolnicu gdje se ubila.

Država New York broji gotovo trećinu potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom u SAD-u koji je već prešao brojku od milion ljudi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.