open-navfaktor-logo
search
Glavni njemački virusolog
Drosten: Možda nije novi soj koronavirusa
Govoreći o novom soju koronavirusa koji je izbio u Velikoj Britaniji, njemački virolog dr. sc. Christian Drosten sumnja da bi tu riječ mogla da bude i u tome da se mjere nisu dobro poštovale ili da nisu bile dovoljno striktne.
22.12.2020. u 11:51
get url
text
Christian Drosten

- Izjave da je ovaj soj 70 odsto zarazniji nego prethodni nisu ništa, već samo tvrdnje političara. Odjednom se ta brojka pojavila, a niko ne zna šta ona znači - kazao je Drost za radio Dojclandfunk.

Drosten vjeruje da trenutno ne postoji dovoljno podataka da bi se govorilo da li je novi soj virusa opasniji od prethodnih. Dodaje da bi takvi podaci mogli da stignu tek za nekoliko sedmica. On vjeruje da za brzo širenje virusa na jugoistoku Velike Britanije možda i nije kriv novi soj virusa, prenosi Sputnjik.

- Pitanje je da li je virus kriv ili se radi o lokalnom žarištu, ili možda epidemiološke mjere nisu bile dovoljno striktne, a da se onda transmisija dogodila u području gdje je vladao novi soj. Pitanje je da li je taj novi soj izazvao talas zaraze, ili ga je taj talas samo donio - rekao je Drosten.

Objasnio je i da je prerano govoriti o tome da li se novi soj korone brže širi.

- Da bismo to znali, morali bismo da vidimo ko je zarazio koga i koliko je to trajalo. Bilo bi iznenađenje ako bi se glavni parametri, kao što je infektivnost virusa, tako odjednom drastično promijenili - kazao je.

Drosten je dodao i da su se slične mutacije koronavirusa već javljale tokom pandemije, da bi odjednom nestajale.

Prema njegovom mišljenju, novi soj neće utjecati na efikasnost vakcina. Objasnio je da je imuni odgovor koji nastane tokom vakcinacije veoma kompleksan proces na koji teško može da se utječe malim promjenama virusne strukture.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.