Presuda

Dubrovnik Šipadu mora platiti 880.000 KM odštete za drvnu građu uništenu u ratu

Objavljeno: 09.12.2018. u 18:10

Ova sarajevska kompanija, nad kojom je nedavno otvoren stečaj, osim u Dubrovniku, svoju imovinu u Hrvatskoj traži i u Šibeniku

Općinski sud u Dubrovniku prihvatio je zahtjev za odštetu koji je podnio sarajevski Šipad Export Import zato što je imovina odnosno drvena građa ove kompanije uništena i nestala u dubrovačkoj luci tokom rata u Hrvatskoj. Drvo je, kako piše Telegram.hr, potrošeno na zaštitu grada tokom bombardovanja 1991. godine.

Iz Suda kažu da su ovu odluku utemeljili na vrlo jasnoj odredbi Zakona o obrani.

Presudu protiv Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske donio je Općinski sud u Dubrovnik prihvativši veliki dio tužbenog zahtjeva sarajevske firme. Tužbu je Šipad Export Import, koja je nasljednik predratne firme Šipad, podnio još 1995. godine. Sada je spor, doduše nepravomoćno, dobio u svoju korist, navodi Telegram.hr.

Ova sarajevska kompanija, nad kojom je nedavno otvoren stečaj, osim u Dubrovniku, svoju imovinu u Hrvatskoj traži i u Šibeniku. U pitanju je imovina kompanije Luka drvo Šibenik koja se, kako su pisali bosansko-hercegovački mediji, procjenjuje na 100 miliona eura. Tamošnje zemljište, zgrade i infrastruktura prije rata su bile u vlasništvu Šipada. Taj spor još nije riješen, dok je ovaj zbog odštete oko imovine u Dubrovniku ovih dana dobio svoj nepravomoćni sudski epilog. Ni predstavnici Grada Dubrovnika ni lokalno tužilaštvo nisu uspjeli dokazati da Šipad nema pravo na odštetu.

Ova priča počinje još prije rata. Tada je Šipad preko Luke Dubrovnik pakovao i izvozio drvnu građu. Kada je JNA napala Dubrovnik, većina drvne građe upravo je bila spremna za izvoz. Tokom rata jedan dio te građe je izgorio, dok je samo manji dio prošao neoštećen.

Još tokom rata dubrovačke gradske vlasti donose odluku da se Šipadova drvena građa stavi na raspolaganje kako bi se sanirale posljedice izazvane granatiranjem. U obnovi je tako korišteno drvo jele i smrče koje je ugrađivano u razne objekte. Navodno je dio bila preuzela Hrvatska vojska. Ukupno je iskorišteno 3.041.722 metara kubnih drvne građe koja je, kako je Šipad Export Import naveo u tužbi, bila vrijedna 593.190 USD, a sud je izračunao da bi današnja protuvrijednost tom iznosu bila 3,3 miliona kuna, odnosno oko 880.000 maraka.

Prva sudska odluka u ovom slučaju donesena je 2007. godine. Tada je zaključeno da se doista radilo o ratnoj šteti, te da ni Luka Dubrovnik ni Grad Dubrovnik ni Republika Hrvatska nisu za to odgovorni. Iako je ta presuda postala pravomoćna, Vrhovni sud Republike Hrvatske je 2013., nakon revizije koju je tražio Šipad, ukinuo i vratio slučaj na ponovno suđenje. Vrhovni sud je tada ocijenio da se ne radi o ratnoj šteti, već o povredi obaveze tuženih da nadoknade Šipadu oduzeta materijalna dobra za potrebe odbrane.

U ponovljenom postupku koji je upravo dobio svoj nepravomoćni epilog, Općinski sud u Dubrovniku zaključio je da su Grad Dubrovnik i Republika Hrvatska doista odgovorni za štetu učinjenu Šipadu, dok Luka Dubrovnik ne snosi nikakvu krivicu. Ključan za takvu presudu upravo je onaj Zaključak Izvršnog vijeća Skupštine Općine Dubrovnik od 7. decembra 1991. iz kojeg proizlazi da je predsjednik Izvršnog vijeća Skupštine Općine Dubrovnik zatražio od Luke Dubrovnik da stavi na raspolaganje Građevnom poduzeću Dubrovnik svo drvo potrebno za sanaciju posljedica izazvanih katastrofalnim razaranjem odnosno bombardovanjem. Iz MORH-a sudu nisu dostavili nikakvu dokumentaciju o onom dijelu drvne građe što ju je preuzela HV, jer je, tvrde, u arhivu nema.

U ponovljenom postupku prihvaćene su sve okolnosti tadašnje dramatične situacije u Dubrovniku, kao i obaveze gradskih i državnih tijela da u tim ratnim uvjetima maksimalno pokušaju zaštititi imovinu. To uostalom popisuje Zakon o obrani. Međutim, taj isti Zakon propisuje i odštetu za sredstva ustupljena za potrebe odbrane. Dakle, u ovom slučaju, kaže Sud, Šipad mora dobiti odštetu jer je njegova drvna građa korištena u odbrani Dubrovnika, piše Telegram.hr.

Izvor:   Telegram.hr

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije