open-navfaktor-logo
search
Posjeta Njemačkoj
Đukanović: Crna Gora ulazi u period kohabitacije sa puno izazova
Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović kazao je da politički život u toj zemlji očekuje kohabitacija s puno izazova.
07.10.2020. u 20:45
get url
text

Đukanović se tokom posjete Njemačkoj danas sastao s predsjednikom Budestaga Volfgangom Šojbleom i ministrom vanjskih poslova Njemačke Hajkoom Masom.

Kako se navodi iz Kabineta crnogorskog predsjednika, Đukanović je kazao da rezultat parlamentarnih izbora u Crnoj Gori potvrđuje napredak u demokratskoj kulturi i kapacitetima za demokratsku tranziciju vlasti.

- Crna Gora ulazi u novo poglavlje u političkom životu, iskustvo kohabitacije, sa puno izazova na koje će, vjerujemo, odgovoriti na najbolji način. Sa pozicije predsjednika, nova većina će imati apsolutnu podršku za sve ono što bude u cilju usvajanja evropskih vrijednosti. A tome će doprinositi i državotvorno djelovanje nove proevropske opozicije - kazao je Đukanović.

Kako se navodi, Šojble je kazao da Njemačka od nove crnogorske vlade očekuje da dosljedno slijedi evropsku i evroatlantsku perspektivu.

On je napomenuo da u tom procesu predsjednik države ima posebnu odgovornost. Tokom razgovora je, kako se ističe u saopćenju, ocjenjeno da integracija u Evropsku uniju (EU) ostaje strateški prioritet i preduslov je stabilnosti i prosperiteta regiona.

Ukazano je na važnost saradnje u oblasti pravosuđa i ekspertsku podršku Njemačke u oblasti vladavine prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.