Uz pomoć EU

Đukić: Poduzetnicima u RS pružit ćemo "drugu šansu"

Objavljeno: 09.02.2019. u 13:29

Novac za realizaciju projekta pomoći poduzetnicima u Dunavskoj regiji osigurala je EU putem svojih fondova

FOTO: FENA

Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća u RS Marinko Đukić izjavio je da u toj agenciji intenzivno rade na razvijanju politika pružanja "druge šanse" preduzetnicima u tom bh. entitetu.

Jedan su od partnera u projektu "Prihvatanje neuspjeha da bi se olakšalo pružanje "druge šanse" preduzetnicima u Dunavskoj regiji"- DanubeChance 2.0, koji se provodi od jula prošle godine i trajat će do kraja juna 2021. godine.

Projekt sufinansira Evropska unija u okviru Dunavskog transnacionalnog programa iz sredstava Evropskog regionalnog razvojnog fonda, Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA i Evropskog fonda za susjedsku saradnju - ENI.

- Cilj je razvijanje politika pružanja "druge šanse" preduzetnicima, kao i razvoj praktičnih rješenja za poboljšanje preduzetničkog učenja i kulture da bi se izbjegao "gubitak preduzetničkog potencijala" i prevazišla "stigmatizacija" preduzetnika koji su bankrotirali u Dunavskoj regiji – pojasnio je Đukić.

Vodeći partner u projektu je IFKA -Agencija za razvoj Ministarstva ekonomije Mađarske, a ostalih 11 partnera su iz: Njemačke, Rumunije, Austrije, Slovenije, Mađarske, Češke Republike, Hrvatske, Slovačke, Srbije, BiH, Moldavije i Ukrajine.

Učestvuje i pet pridruženih strateških partnera među kojima i resorno ministarstvo RS-a.

Đukić ukazuje da je Agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u RS jedini partner u projektu iz BiH.

Ukupna vrijednost projekta je 1.822.550 eura, od čega se 94.750 eura odnosi na Agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća RS-a.

Ciljna grupa su, pojašnjava, preduzetnici čiji prvi poslovni poduhvat nije uspio, ali su spremni za novi početak, zatim kreatori politika i donosioci odluka i institucije koje pružaju podršku preduzetnicima.

- Aktivnosti projekta bit će usmjerene na stvaranje sistema za pružanje podrške poštenim preduzetnicima kroz harmonizaciju postojećeg zakonodavnog okvira i mjera kako bi se preduzetnicima koji su otišli u stečaj brzo pružila "druga šansa" u Dunavskoj regiji, zatim na povećanje svijesti o mogućnostima "druge šanse" za preduzetnike, kao i promociju mjera za restrukturiranje što podrazumijeva prenos i prilagođavanje inovativnih i uspješnih praksi u rješavanju nesolventnosti, alata za prevazilaženje stečaja/bankrota i razvoj novih rješenja za preduzetnike koji žele ponovo započeti posao u Dunavskoj regiji – kazao je Đukić.

Učešće u projektu omogućit će Agenciji, kako ističe, i pripremu analize stanja u pružanju "druge šanse" preduzetnicima u RS, organizaciju edukacija za preduzetnike sa finansijskim poteškoćama, ali i za donosioce odluka, investitore/finansijske organizacije.

-Projektom su planirani i događaji u okviru kojih će svoja iskustva prenijeti preduzetnici koji su dobili drugu šansu, ali i oni koji su propali, a nisu ponovo započeli posao. Učestvovat ćemo i u pripremi strategije za pružanje "druge šanse" preduzetnicima u Dunavskoj regiji – naglasio je za Fenu direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije