open-navfaktor-logo
search
Kršenje Ustava
Dunović i Mahmutbegović ponovo pisali Schmidtu: Čavara preispituje i intervjuiše kandidate, a nema ovlaštenja
Postoje provjerene informacije i saznanja da predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara samoinicijativno i mimo svih procedura poziva kandidate za sudije Ustavnog suda FBiH na razgovor, naveli su u novom pismu upućenom visokom predstavniku u BiH Christiansu Schmidtu potpredsjednici FBiH Milan Dunović i Melika Mahmutbegović.
12.08.2022. u 14:57
get url
text

- Na ovaj način predsjednik Čavara direktno krši Ustav FBiH te oduzima ingerencije Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) koje je već provelo zakonom propisanu konkursnu proceduru i koje je jedino kompetentno za tako nešto - istakli su u pismu potpredsjednici FBiH.

VEZANI TEKST - Čavara će poslušati Schmidta: Najavio imenovanje sudija Ustavnog suda u što kraćem roku

Oni su pojasnili kako Čavara nema ovlaštenja, zakonski osnov ni kompetencije da preispituje i intervjuiše kandidate za sudije, za koje je VSTV već proveo konkursnu proceduru i dostavio mišljenje Ustavnog suda FBiH o kandidatima.

Naime, Čavara je danas u svom pismu Schmidtu kazao kako će imenovati četvero sudija Ustavnog suda Federacije BiH te uputiti to u daljnju proceduru u što kraćem roku.

Čavara ovu obavezu izbjegava izvršiti još od 2019. godine, iako su mu potrpedsjednici Dunović i Mahmutbegović prije više od dvije godine dostavili prijedlog imena za sudije, a na osnovu konkursne procedure koju je VSTV proveo.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.