Duraković i Ademović: CIK je saučesnik izbornih nepravilnosti

Objavljeno: 20.10.16 u 16:41

U Sarajevu je održana konferencija za novinare načelnika Srebrenice Ćamila Durakovića i njegovog pravnog zastupnika Nedima Ademovića, na kojoj su obrazložili njihovu žalbu na odluku CIK-a BiH.

Kako su istakli Duraković i Ademović, protekli lokalni izbori u Srebrenici obilježeni su cijelim nizom nepravilnosti – od brojanja glasova i glasanja osoba sa nevalidnim dokumentima, onemogućavanja glasanja osobama u dijaspori i izbornog inžinjeringa, pa sve do navodnih prijetnji upućenih posmatračima izbora.

- CIK trenutno ima sjednicu kojom pokušava spriječiti da ovaj dokument ode Sudu BiH kao jedinom legitimnom organu koji ima pravo da donese odluku da li je CIK prekršio zakon i legitimizirao nelegalnosti. Mi smo jučer podnijeli žalbu Apelacionom vijeću Suda BiH. Danas smo podnijeli zahtjev za ponovno brojanje rezultata - kaže Nedim Ademović.

Duraković i njegov pravni tim žalili su se i na upad policije RS-a u Općinu Srebrenica.

- Predsjednik RS-a Milorad Dodik je kroz medije potvrdio da je on lično poslao policiju. CIK je saučesnik ovog događaja i ne može se opravdati – naglašava Ademović.

Ćamil Duraković istakao je da od nadležnih institucija očekuje pravičan postupak bez uticaja bilo kakvih političkih struktura, te dodao kako vjeruje da će njegova žalba imati pozitivan ishod.

(M. R./Faktor.ba)