open-navfaktor-logo
search
Skupština Srebrenice
Duraković nakon napuštanja sjednice: Ovo je politički incident koji nismo očekivali
Nakon što je Skupština općine Srebrenica usvojila "Rezoluciju o stradanju srpskog naroda u Srebrenici", Ćamil Duraković, predsjednik Skupštine općine, naglasio je kako će bošnjački zastupnici, nakon ovoga, razmotriti kako će dalje djelovati.
02.07.2021. u 19:56
get url
text

- Ustvari, Skupština nije usvojila tu "Rezoluciju," jer su Bošnjaci demonstrativno napustili sjednicu, naravno, i ja s njima, kao predsjedavajući. Svih šest zastupnika bošnjačke nacionalnosti napustili su sjednicu. Upravo je to ono na šta sam upozoravao, da neko pokušava, koristeći tu nazovimo je, srpsku većinu, da majorizira Bošnjake pred 11. juli, kada smo pred 26. godišnjicom obilježavanja genocida nad Bošnjacima zaštićene zone UN-a Srebrenica. Mi smo napustili sjednicu, i to je maksimalno što smo mogli učiniti kao ljudi kako bismo sačuvali dostojanstvo i moral – navodi Duraković.

VEZANI TEKST - Skupština usvojila "Rezoluciju o stradanju Srba u Srebrenici", Bošnjaci napustili sjednicu

Dodaje da su zastupnici iz srpskih stranaka pokazali da ne postoji bilo kakva iskrenost kada je u pitanju funkcionisanje lokalne zajednice za dobrobit svih.

- Nažalost ovim su pokazali da ćemo razmotriti naše dalje djelovanje. Sjest ćemo kao klub da odredimo našu političku mapu i vidimo kako dalje. Radi se o lošem potezu koji je došao u turbulentno političko vrijeme pred 11. juli. Mi ustvari godinama upozoravamo s kim i s čim imamo posla, tako da ovo nije ništa čudno. Teško je i razočaravajuće, ali mi nismo dozvolili da nas neko uvuče u političke igre koje bi, prije svega, narušile čast i ugled svakog Bošnjaka koji bi pristao na tako nešto – naveo je Duraković.

Naglasio je kako će svi Bošnjaci koji učestvuju u vlasti u Srebrenici odlučiti kakvi će im biti dalji koraci.

- Ovo je politički incident koji nismo očekivali, ali to je naša realnost. Ali, ovo je možda i konačna poruka za sve one koji sada svjedoče da se institucija zakonodavne vlasti ove lokalne zajednice koristi u svrhu relativiziranja i negiranja genocida u Srebrenici. Ovo je isključivo nastavak tog sistemskog negiranja ili relativizacije u smislu da pred 11. juli Skupština općine, iako u krnjem sastavu, bez Bošnjaka, donosi jednu takvu odluku. To je poruka da se zakon o zabrani negiranja genocida uistinu u ovoj zemlji mora što prije donijeti, jer mi drugih mehanizama zaštite nemamo – istakao je Duraković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.