Član Organizacionog odbora za obilježavanje genocida u Srebrenici Ćamil Duraković kazao je danas kako pažnja koja se iskazuje Srebrenici tokom obilježavanja godišnjice genocida, nažalost, prestaje nakon 11. jula.

Gostujući u programu BHT-a, posvećenom 24. godišnjici genocida u Srebrenici, ocijenio je kako ovaj grad ne bi smio biti zaboravljen u međuvremenu, odnosno u periodu između godišnjica obilježavanja.

Na upit o tome poklanja li se Srebrenici dovoljno pažnje osim u julskim danima sjećanja na samo izvršenje genocida, Duraković je kazao kako pažnja koja prati Srebrenicu ovih dana prestaje ubrzo nakon okončanja programa obilježavanja.

- Javnost Bosne i Hercegovine zna da mi svake godine 11. jula ukopamo novoidentifikovane žrtve, ali ta pažnja koju imamo ovih nekoliko dana je nešto što prestaje već večeras, a onda ostajemo mi sa svojim bolom i presabiranjem utisaka i odgovornosti koju nosimo u ovim danima da sve prođe kako treba... - kazao Duraković, navodeći kako je ono što dolazi nakon 11. jula možda i gore za preživjele.

Istaknuo je da postoji život potomaka žrtava genocida, potcrtavajući da je odgovornost prema njima podjednaka kao i prema mrtvima, te pozivajući sve nadležne institucije da toj činjenici posveti neophodnu pažnju i iskažu razumjevanje za prirodu života na tim prostorima kao i napore koje ta populacija ulaže kako bi preživjela od jula do jula.

Upozorio je kako se, nažalost, u tom pogledu ništa ne mijenja, navodeći da potomci žrtava koji nastavljaju život u Srebrenici imaju iskrenu namjeru da ukažu na potrebe i na važnost odluke da se vrate nakon svega i da opstanu na tim prostorima.