open-navfaktor-logo
search
Komentar kola
Đurbuzović za Faktor: Zakazali Željini bočni igrači, Sloboda borbena i agresivna
Sarajevo je do trijumfa došlo zahvaljujući individualnoj kvaliteti svojih igrača. Tatar se našao u pravoj poziciji koju je znao iskoristiti, smatra Đurbuzović
23.07.2019. u 20:24
get url
text

Počela je nova sezona BH Telecom Premijer lige, a aktuelni prvak Sarajevo u odbranu titule krenuo je pobjedom nad Zrinjskim u derbiju prvog kola.

Povratnici u PLBiH, Velež i Borac, osvojili su samo jedan bod. Rođeni su poraženi na domaćem terenu rezultatom 1:3 od Mladosti, dok su Banjalučani izborili bod na gostovanju kod Željezničara u meču koji je okončan bez golova.

Ishode utakmica prvog kola PLBiH za Faktor je prokomentarisao Hajrudin Đurbuzović, nekadašnji trener FK Željezničar, koji je i dugi niz godina bio član stručnog štaba kluba sa Grbavice.

Željezničar - Borac 0:0

- Mislim da je šteta što Željo nije uspio pobjediti. Moje viđenje je da je Borac stigao s namjerom da pokuša osvojiti jedan bod i u tome je uspio. Osvojili su ga sretno i spretno. Nije ni Željezničar imao nekih velikih prilika, ali smatram da ih je bilo dovoljno za pobjede. Brže se igralo, to se dalo primjetiti, ali je završnica bila slaba. Željina dva bočna igrača su zakazala s centaršutevima. Ipak, treba znati da je prva utakmica uvijek teška i da je bolje i neriješeno nego poraz. U obzir treba uzeti i činjenicu da je Željo igrao bez nekoliko igrača koji su nivo i klasa za svaki klub u PLBiH.

Široki Brijeg - Čelik 0:1

- Umorni ili ne od nastupa u Evropi, mnogo toga zavisi od rostera. Mišljenja sam da je Široki odigrao dobro, ali je Čelik postigao lijep gol poslije sjajne akcije. S obzirom na sve viđeno u ovom meču možda bi remi bio i najrealniji ishod. Ova pobjeda će sigurno goditi Čeliku i Zenici za euforiju pred utakmicu narednog kola sa Sarajevom. Što se tiče odlaska Goce Sedloskog već poslije prvog kola, kod nas se treneri rijetko dugo zadržavaju, ali vjerovatno je imao svoj razlog koji se vukao još od ranije.

Sloboda - Radnik 2:1

- Radnik se očito i suviše iscrpio u 120 minuta protiv ekipe koja je prošle sezone igrala u grupnoj fazi Evropske lige, što su platili porazom od Slobode. Radnik je u tim utakmicama pokazao da ima kvalitet, ali je Sloboda bila nezgodna ovaj put. Tuzlaci su u nekom zamahu. Ovo što su izabrali u prijelaznom roku je jako dobro, uz to mi djeluju borbeno, agresivno, igra skoro prepoznatljivu igru Slobode. Ne znam da li će moći izdržati ovaj ritam, to će vrijeme pokazati...

Sarajevo - Zrinjski 1:0

- Teško je prognozirati odmah na startu, ali jasno je da su ova dva tima sastavljala timove na taj način da imaju najviše moguće ambicije, a to je prvo mjesto. S tom namjerom su ušli u ovu sezonu. Sarajevo je odigralo vrlo pametno, baš onako kako je Musemić najavio. Igru i posjed lopte su prepustili protivniku, a Zrinjski to nije znao iskoristiti jer je falio taj zadnji pas. Sarajevo je do trijumfa došlo zahvaljujući individualnoj kvaliteti svojih igrača. Tatar se našao u pravoj poziciji koju je znao iskoristiti. Do kraja se Sarajevo zatvorilo i mudro branilo. Evidentno je da su i jedni i drugi kalkulisali, no gosti se nisu uspjeli na pravi način nametnuti prema golu.

Velež - Mladost DK 1:3

- Mislim da je ovo najveće iznenađenje prvog kola. Mladost su mnogi otpisivali tokom ljeta jer su ostali bez ponajboljih igrača. Možda su se u Veležu malo zanijeli jer su oni mlada i kvalitetna ekipa, pa su izgorili u želji. Ipak, utakmica u Vrapčićima pokazala je da je Mladost u ovom trenutku bolji tim.

Zvijezda 09 - Tuzla City 1:5

- Samim dovođenjem igračkom kadra Tuzla City je iskazao svoje ambicije, a ja vjerujem da oni žele da sezonu okončaju u gornjem dijelu tabele. Mislim da je rezultat previsok, ali Boga mi zaslužen. Za očekivati je da Tuzla City, sa sadašnjim igračkim kadrom, može ugroziti i timove koje smo posljednjih godina navikli gledati u vrhu premijerligaške tabele.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.