Dva brata na dva kontinenta: Saša i Aleksandar se upoznali nakon nekoliko decenija

Objavljeno: 11.08.17 u 18:48

Nevjerovatna priča braće Potežica sa dva kontinenta nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Saša i Aleksandar upoznali su se na internetu prije četiri godine, a u Guči uz vesele zvuke trube proslavljaju bratstvo. Kažu, pokojni otac im je bio Srbin i toliko duguju tati Srećku, iako su jedan za drugog saznali nakon više decenija.

Braća Potežica proslavljaju upoznavanje FOTO: BLIC
Braća Potežica proslavljaju upoznavanje FOTO: BLIC

- Ja sam Crnogorac, rodom iz okoline Prijepolja. Put me odveo dalje i sada sam u Njemačkoj. Uvek sam želio da istražim porijeklo naše familije i tako surfajući netom naiđem na prezime Potežica u Peruu. Otac Srećko je bio građevinac i radio je na tom području od 1975. do 1986. godine, pa me zagolicalo da ispitam ko je čovjek mog prezimena - priča Saša za "Blic".

Stariji od braće po ocu nastavlja u dahu kako je saznao da ime brata, tamo negdje u svijetu. Ispostavilo se da je njihov otac u Peruu upoznao ženu sa kojom je dobio sina Aleksandra, a tajnu je odnio u grob.

- Dopisivali smo se i u jednom trenutku poslao mi je fotografiju na kojoj ga otac drži u naručju. To je bio moj otac! Naravno nakon prvog šoka, krenemo dalje u priču. Srećom njegova supruga je znala engleski jezik pa smo se razumjeli, uglavnom, ispostavilo se da je Aleksandar moj brat - dodaje Saša, još vidno uzbuđen, iako je od tada prošlo četiri godine.

Dugo su iščekivali susret, koji je bio pun topline i bratske nježnosti. Bez razmišljanja su ugovorili druženje na Saboru trubača.

- Toliko topline i ljubavi od porodice mog brata i svih ljudi ovdje prosto su me osvojili. Mnogo sam sretan, ne znam ni kako bih opisao ovo stanje. To je ogromna količina emocija kada saznate da imate brata nakon toliko vremena - kaže Aleksandar.

Saša i Aleksandar u Guči proslavljaju "bratstvo". U goste su pozvali prijatelje iz Bosne i Hrvatske pa će svi pod okriljem trube uživati u divnim i emotivnim trenucima.

I majke dva brata ne kriju emocije, srećne su što su Saša i Aleksandar pronašli jedan drugog.

- Djeca naša, zamislite da nikada nisu saznali jedan za drugog? Ali Bog je veliki, a krv je krv. Sada Saša više nije jedinac, imam i drugog sina - kaže Sašina majka Biljana i dodaje da je njen suprug Srećko bio toliko brižan i pažljiv da mu nikada ne bi zamjerila sve i da joj je rekao.

Ipak, druge su prilike tada bile u Srbiji i vjerovatno niko ne bi razumio. Važno je jedino da su braća sada zajedno.

- Najveće je bogatstvo imati brata, porodicu, ljubav... Sretan sam beskrajno i znam da nas niko više ne može razvojiti, ni kilometri ni obaveze. Uvijek ćemo biti tu jedan za drugog, a i naše porodice - poručio je Saša na kraju.