Uspjeh

Dva filma Elme Tataragić prikazana na Berlinaleu: Ponovo smo u utrci za Zlatnog medvjeda

Objavljeno: 12.02.2019. u 13:47 Autor: M. Ču.

Iako ove godine nije prikazan film nijednog bh. reditelja, to proteklih godina nije bio slučaj, kada smo svjedočili i njihovim uspjesima - "Zlatnom medvjedu" Jasmile Žbanić i "Srebrenim medvjedima" Danisa Tanovića

Jedan od najvećih svjetskih filmskih festivala - Berlinale, i ove godine nije prošao bez naših autora. Dva filma, za koje je scenario napisala Elma Tataragić, selektorica Sarajevo Film Festivala, doživjela su premijeru upravo na Berlinaleu.

Film "Bog postoji, zove se Petrunija", na koji je rediteljski potpis stavila Makedonka, Teona Strugar Mitevska, prikazan je u okviru Takmičarskog programa i borit će se za glavnu nagradu – Zlatnog medvjeda, zajedno sa filmovima Fatiha Akina, Hans Pettera Molanda, Agnès Varde.

"Bog postoji, zove se Petrunija" prikazuje gotovo komični apsurd svijeta u kojem živimo fokusirajući se na život nezaposlene tridesetdvogodišnjakinje Petrunije koja odlučuje uraditi nezamislivo i umiješati se u “muški“ svijet.

Film je nastao po istinitom događaju. U Makedoniji postoji religiozni pravoslavni običaj u čast Bogojavljenja, Vodici. Arhiepiskop baca krst u blagoslovljenu rijeku ili jezero, kojeg pokušavaju naći brojni vijernici. Osoba koja donese krst bi trebala imati predstojeću godinu vrlo uspješnu i sretnu.

Berlinale: Elma Tataragić sa ekipom filma "Šavovi"

U programu Panorama jučer je premijerno prikazan i film "Šavovi" Miroslava Terzića za koji je scenario također napisala Elma Tataragić.

Iako ove godine nije prikazan film nijednog bh. reditelja, to proteklih godina nije bio slučaj, kada smo svjedočili i njihovim uspjesima - Zlatnom medvjedu Jasmile Žbanić i Srebrenim medvjedima Danisa Tanovića.

Inače, ovogodišnji Berlinale, 69. po redu, trajat će do 17. februara.

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije