open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno za Faktor
Dva nova slučaja koronovirusa u TK: Pozitivan i prvi kontakt novootkrivene žene iz Živinica
U Tuzlanskom kantonu otkrivena su dva nova slučaj zaraze koronavirusom, potvrđeno je iz Kriznog štaba Ministartsva zdravstva TK.
15.05.2020. u 16:11
get url
text

- Riječ je o starijoj ženskoj osobi iz Živinica, koja je hronični bolesnik. Žena je testirana po prijemu u bolnicu i bila je pozitivna, nakon čega je hospitalizirana na Infektivnoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Sada se uzimaju uzorci i epidemiološki istražuju njeni kontakti. Prvo kontakt te žene, muškarac, također je testiran pozitivan. Oboje tvrde da nigdje nisu putovali - rekla je ministrica zdravstva TK Dajana Čolić.

U Tuzlanskom kantonu trenutno su tri aktivna slučaja bolesti COVID-19. Pored današnjih slučajeva, 10. maja bolest je utvrđena kod muškarca iz Gradačca, koji se liječi u kućnoj izolaciji.

- U Gradačcu nema novih pozitivnih, rađena su testiranja kontakata, članova porodice, koji su negativni - rekla je Čolić.

U posljednja 24 sata u Zavodu za mikrobiologiju UKC-a Tuzla urađeno je 326 testova. Od početka testiranja 27. marta testirano je 6.376 uzoraka, a u ukupno ih je 87 bilo pozitivno. Dvije strarije ženske osobe su preminule, jedan pacijent je prebačen u drugi kanton, a svi osim tri aktivna slučaja su se oporavili.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.