Dubrovnik

Dva radnika hidroelektrane pronađena mrtva, treći se traži

Objavljeno: 11.01.2019. u 09:01

Pavličević je u izjavi za Hinu istaknuo kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana

FOTO: Screenshot

Jutros se nastavlja potraga za trećim radnikom koji je nestao nakon požara koji je jučer izbio u Hidroelektrani Dubrovnik.

- Koordinirana, opsežna pretraga terena s ciljem pronalaska trećeg uposlenika Hidroelektrane Dubrovnik trajala je cijelu noć, a intenzivirala se tokom ranih jutarnjih sati. Teren se pretražuje s mora i kopna, a usmjeren je na širi akvatorij Župskog i Cavtatskog zaljeva, te priobalni pojas. U pretrazi sudjeluju brojni vatrogasci, policijski službenici, ronioci Specijalne policije iz Splita, Interventna jedinica policije i mještani. Priobalni pojas pretražuje se s dva policijska plovila - objavili su jutros iz dubrovačke policije.

Tijelo prvog nestalog radnika nađeno je jučer poslijepodne.

U četvrtak navečer oko 21.50 sati na obali mora u Cavtatu u Konavlima, na predjelu Ključice, pronađeno je beživotno tijelo drugog nestalog radnika Hidroelektrane Dubrovnik.

Za trećim se još uvijek traga.

Potraga trajala i tokom noći

Potraga je, kako je sinoć ispričao načelnik dubrovačke policije Ivan Pavličević, nastavljena i tokom noći, ali u smanjenom opsegu.

Pavličević je u izjavi za Hinu istaknuo kako je brod pomorske policije u potrazi na moru i u priobalju, a određena tehnička sredstva postavljena su i ispred tunela i lukobrana.

- U akvatoriju pred hidroelektranom su i pripadnici specijalne policije, a kad se upoznaju sa svim tehničkim uvjetima, te kad se zatvore ventili, najvjerovatnije će sutra ujutro zaroniti. Uz to, pregledat ćemo još jednom čitavu strojarnicu, jedan poseban ulaz s gornje strane objekta - objasnio je Pavličević sinoć.

Uviđaj požarišta slijedi po završetku potrage, a obavit će ga vještaci MUP-ova Centra za forenzična ispitivanja Ivan Vučetić uz podršku protupožarnog inspektora dubrovačke policije.

U požaru koji je u četvrtak ujutro oko 9 sati izbio u Hidroelektrani Dubrovnik šest osoba lakše je povrijeđeno, od čega je troje prevezeno u dubrovačku bolnicu. Tri su osobe nestale, a oko 14 sati, kako smo ranije naveli, ronioci Javne vatrogasne jedinice u odvodnom kanalu Hidroelektrane Dubrovnik, koji spaja centar hidrocentrale s morem, pronašli su tijelo prvog nestalog, a oko 21.50 u Cavtatu i drugog.

- Oko 14 sati ronioci Javne vatrogasne jeidinice u odvodnom kanalu koji spaja centar HE s morem pronašli su beživotno muško tijelo koje su izvukli na površinu. Uviđajem će se utvrditi identitet. Jedinica i dalje traga za ostalom dvojicom - kazao je tada Pavličević novinarima.

Skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal

Pavličević je rekao kako je sve ukazivalo da su trojica radnika, koji nisu uspjeli izaći iz HE, pred vatrenom stihijom skinuli dio odjeće i ušli u odvodni kanal, zbog čega je fokus pretraživanja bio odvodni kanal.

- U toku je sanacija požarišta s obzirom da se radi o tunelu dugačkom oko 500 metara. Vatra je izbila na samom kraju tunela. Vatrogasci koji su posebno osposobljeni s posebnom opremom još uvijek gase požarište - rekao je Pavličević.

Načelnik Pavličević novinarima je tokom dana rekao da su zaposlenici hidrocentrale bili obučeni kako postupati u slučaju izvanrednih situacija.

- Postoje razni planovi evakuacija i zaštitna oprema. Utvrđeno je da pojedini dijelovi zaštitne opreme nedostaju, što znači da su oni uzeli tu opremu i da se njome koriste. Naravno, pitanje je koliko je zaštitna oprema mogla pomoći u ovakvoj situaciji - naglasio je.

Direktor Opće bolnice Dubrovnik Marijo Bekić rekao je Hini da su trojica lakše povrijeđenih radnika dovezeni u bolnicu jer su se nagutali dima te su izvan životne opasnosti.

Na gašenju požara koji je lokaliziran oko 13 sati sudjelovali su vatrogasci JVP Dubrovački vatrogasci, DVD-ovi Konavle i Župa dubrovačka te DIP Dubrovnik. Uzrok požara, koji je nastao na samom kraju tunela dugačkog oko 500 metara, još uvijek je nepoznat.

Izvor:   Index

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije