Umičević je sinoć od Štaba za vanredne situacije grada Banjaluka dobio informaciju da su u pitanju radnice iz Laktaša i naselja Trn koje su se inficirale u svom okruženju a nisu dolazile na posao od 20. marta.

- Uveli smo na kapiji mjerenje temperature i svi sa temperaturom većom od 37.2 nisu mogli ući u fabriku - kazao je Umičević.

Istakao je da se nada da niko više od radnika nije inficiran. Za dvije uplaćena je jednokratna pomoć, a Umičević je rekao da su im na raspolaganju do okončanja borbe sa virusom.

Prema njegovim riječima prekid rada je prethodno planiran od 6. do 20. aprila jer su ih ino-partneri zamolili da tada obustave rad, jer nemaju dovoljno repro-materijala i zbog Uskrsa, ali i zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

- Odlučili smo da odmah od danas ne radi fabrika - kazao je on i dodao da neće raditi do 20. marta.

Istakao je da je industrija obuće već doživjela elementarnu nepogodu jer nije bilo snijega u Evropi pa je stotine miliona pari cipela ostalo neprodano, a sada na proljeće kada treba da se prodaju sandale koje su već napravili sve su prodavnice zatvorene i ništa se ne prodaje.

- Zabrinut sam šta će biti sa industrijom obuće na jesen, ali moramo biti optimistični - kazao je Umičević i dodao da je zdravlje zaposlenih na prvom mjestu.