open-navfaktor-logo
search
Nisu inficirane
Dvije testirane osobe iz Goražda negativne na koronavirus
Nalaz dvije osobe iz Goražda koje su jučer testirane je negativan što znači da nisu inficirane koronavirusom - potvrdila je komandantica kantonalnog štaba civilne zaštite Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde Edita Velić.
22.03.2020. u 12:11
get url
text
Goražde

Podsjećanja radi, riječ je o bliskim kontaktima zaraženih osoba.

- Nakon što smo sinoć dobili rezultate i saznali da su negativni na koronavirus, primijetila sam da nam je svima laknulo ali molim vas, ne dozvolite da se sad opustimo. Sada se još snažnije trebamo pridržavati mjera zaštite i naredbi, i biti odgovorni, jer ćemo samo tako pobijediti ovaj virus - poručila je građanima Velić.

Naglasila je da se u trenutnoj situaciji život mora organizirati prema uputama.

- One će možda biti svaki dan drugačije i nećemo moći planirati mnogo unaprijed, ali strpimo li se, ubrzo ćemo se svi vratiti u svakodnevne aktivnosti i tok života - istakla je ona.

Podsjetila je da je najnovijim naredbama Kantonalnog štaba civilne zaštite donesenim sinoć, od danas do daljnjeg ograničen rad, do 16:00 sati, u djelatnosti trgovine na području BPK Goražde, izuzev apotekama, bezinskim pumpama i pekarama, uz poduzimanje neophodnih mjera zaštite.

- Naređuje se ovlaštenim licima zaposlenih koji su uključeni u provođenje mjera i aktivnosti rješavanja stanja nesreće na području BPK Goražde, te ovlaštenim licima subjekata u kojima se proces rada odvija u smjenama, da se obrate KŠCZ radi izdavanja dozvola o kretanju, s obzirom da je na snazi zabrana kretanja na području Federacije BiH od 18 do 05 sati - pojasnila je Velić.

JU "Služba za zapošljavanje BPK Goražde“ naloženo je da kontaktira sve nezaposlene osobe mlađe od 40 godina života sa završenom medicinskom strukom sa svoje evidencije, te utvrdi mogući broj njihovog angažovanja s ciljem stavljanja na raspolaganje KŠCZ i oni su se dužni javiti po pozivu.

Podsjetila je da je osobama mlađim od 18 i starijim od 65 godina, kretanje u potpunosti zabranjeno.

- Ove osobe, kao i osobe u izolaciji i samoizolaciji, mogu se javiti volonterima KŠCZ ako im nešto treba - naglasila je komandantica Kantonalnog štaba civilne zaštite.

Inače, ulice Goražda i danas su puste, a građani u ovom dijelu BiH u značajnoj mjeri pridržavaju se izdatih naredbi i uputa.

Na području BPK Goražde tri osobe su zaražene koronavirusom dok je trenutno 114 osoba u samoizolaciji.

Nova sjednica Kantonalnog štaba civilne zaštite bit će održana danas.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.