open-navfaktor-logo
search
Tenzije
Dvije verzije incidenta na Kosovu u kome je upucan srpski mladić
Srpska i kosovska strana iznijeli su dvije različite verzije događaja koji su dovele do ranjavanja kosovskog Srbin na sjeveru Kosova.
23.01.2023. u 17:26
get url
text

VEZANI TEKST - Direktor Kancelarije za Kosovo: Pripadnici ROSU pucali na Srbe, teško povrijeđena jedna osoba

Ured srbijanske vlade za Kosovo saopćio je da su pripadnici specijalne kosovske policije ROSU danas oko 11:30 kod "nelegalnog punkta na Bistričkom mostu, na magistralnom putu Kosovska Mitrovica - Leposavić", pucali na automobil u kojem su se nalazila dva Srbina, a jedan od njih je teško povrijeđen i s prostrijelnom ranom prsa je prebačen u bolnicu.

Direktor Ureda Petar Petković je u saopćenju istakao da su kosovski specijalci pucali samo zato što Srbi "nisu željeli dopustiti da ih bez ikakve osnove i razloga maltretiraju". Rekao je da "Kurtijevi specijalci nemaju što tražiti na sjeveru Kosova", te da na punktu "koji je bespravno i nelegalno podignut svakodnevno maltretiraju srpski narod koji tuda prolazi".

Kosovska policija, pak, saopćila je da je njihova jedinica na punktu kod Bistričkog mosta pokušala zaustaviti vozilo u kome su se nalazila dva srpska mladića, ali su oni to odbili i udarili automobilom u policijsku patrolu, na što su policajci reagirali pucajući, prenose prištinski mediji.

Policija naglašava da su osumnjičeni pobjegli s mjesta incidenta, dok beogradski mediji izvještavaju kako je ranjeni M. D. iz Leposavića, sa sjevera Kosova, primljen u bolnicu u Kraljevu, na jugu Srbije.

Srpska lista (SL), sestrinska stranka Srpske napredne stranke srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, zatražila je danas trenutno povlačenje kosovskih specijalaca sa sjevera Kosova te hapšenje i kažnjavanje policajaca koji su pucali.

Srpska strana insistira na ranijem sporazumu da pripadnici specijalnih snaga kosovske policije i oružanih formacija ne mogu boraviti na Srbima većinski naseljenom sjeveru bez posebne saglasnosti lokalnih vlasti, dok Priština drži da na cijelom teritoriju treba štititi kosovske zakone i ustavni poredak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.