open-navfaktor-logo
search
Agencija
Dvije zakonske mogućnosti za ubrzanje javnih nabavki
Agencija za javne nabavke Bosne i Hercegovine, povodom situacije sa širenjem zaraze korona virusom u BiH što je dovelo do potrebe za brzom nabavkom pojedinih artikala, saopćila je danas kako je Zakonom o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine omogućeno da u hitnim situacijama, u kojima nije moguće primijeniti redovne postupke javnih nabavki, može se koristiti pregovarački postupak bez objavljivanja obavještenja o javnoj nabavci.
18.03.2020. u 13:41
get url
text

Osim toga, u izuzetno hitnim situacijama, pod određenim zakonskim uvjetima, postoji i mogućnost izuzeća od primjene Zakona sa aspekta "posebnih mjera sigurnosti". 

Odredba Zakona o pregovaračkom postupku tretira situaciju kada je potrebna brza aktivnost ugovornog organa u vezi s nabavkom prouzrokovanom nepredvidivim događajima. 

Prvi uslov za primjenu ovog postupka je da ugovorni organ ponudi jasne i objektivne dokaze za hitno djelovanje, potkrijepljene argumentima koje može uvjerljivo dokazati javnosti ili institucijama za kontrolu javnih nabavki. Drugi uslov je da okolnosti krajnje hitnosti trebaju biti izazvane događajima koje ugovorni organ nije mogao predvidjeti i, treće, nastanak takvih okolnosti mora poticati izvan kontrole ugovornog organa te se traži naročito brza aktivnost.

Navode kako se pregovarački postupak vodi s jednim ponuđačem u skladu s članom 28. stav (1) Zakona. Uogovor se može zaključiti odmah po donošenju odluke o izboru.

Agencija navodi i da u slučaju krajnje hitnosti, kad je potrebno reagirati u roku sat ili dva, kad objektivno nije moguće primijeniti ni pregovarački postupak, tada se nabavka može podvesti i pod izuzeće od primjene Zakona sa aspekta "posebnih mjera sigurnosti" po članu 10. stav (1) tačka b. Zakona. Ovakav slučaj izuzetne nužde bio bi spašavanje ljudskih života, zdravlja i tome slično. 

Agencija je upozorila ugovorne organe da poštuju sve odredbe Zakona o javnim nabavkama, kao i ponuđače da se ponašaju u skladu sa tržišnim okolnostima i ne zloupotrebljavaju situaciju jer o tome će biti obaviješteni nadležni organi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.