open-navfaktor-logo
search
Nema opuštanja
Dvije žene koje su predvodile borbu: Kako je Tuzlanski kanton postao korona-free zona
U Tuzlanskom kantonu od jučer više nema oboljelih od bolesti COVID-19, a današnji dan je 21. u nizu otkako u Zavodu za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla niko nije testiran kao pozitivan na koronavirus. Za to vrijeme urađeno je 2.860 negativnih testova i mnogi se pitaju kako je Tuzlanski kanton postao prva korona-free zona u BiH.
04.05.2020. u 14:27
get url
text
Maida Mulić i Dajana Čolić

- Ovo je rezultat pravovoremenih mjera, odgovornosti građana i kontrole kontakata oboljelih. Mi smo proširili obim testiranja na domove penzionera, jedan dio uslužnih djelatnosti, ali nismo našli nove slučajeve. Sada nama je plan da uđemo u proizvodne procese koji imaju stotinu i više radnika, možda rudnike... Dolazi nam mnogo ljudi iz inostranstva i to treba pratiti, mada je većina njih vjerovatno bila u izolaciji i sa smanjenim brojem kontakata - kaže za Faktor Maida Mulić, direktorica zavoda za javno zdravstvo (ZJZ) TK.

Ona ističe da je virus tu, ali ga je smanjena mogućnost prenošenja oslabila.

- Tuzlanski kanton je prvi u BiH zatvorio škole i vrtiće, ograničio kretanje u domovima zdravlja, zabranili smo posjete domovima za stare, zatvorili kladionice i stalno smo apelirali da se smanji kretanje i kontakti. Dobro je bio organizovan proces rada i bila su dostupna dezinfekciona sredstva. Kada smo dobili slučajeve, reagirali smo i tako zatvorili mogućnost širenja, ali građani su ti koji su u najvećoj mjeri ispoštovali ono što se tražilo - dodaje dr. Mulić.

Ministrica zdravstva TK Dajana Čolić također kaže da je sve rezultat timskog rada i struke.

- Nema tu ništa ni više ni manje. Naravno, ne smijemo zaboraviti ni pripadnike MUP-a, Kantonalne inspekcije, Civilne zastite, a posebno građane Tuzlanskog kantona - kaže ministrica Čolić.

U TK su ukupno zabilježena 84 slučaja zaraze koronavirusom, a preminule su dvije starije žene.

- Vjerujem da će pojedinačnih slučajeva još biti, ali ne očekujem neke velike klastere. Može se desiti sporadični slučaj neke porodice, uže ili šire, ali ne mislim da bi trebali imati neku veću eksploziju oboljelih. Ponovo apeliram na ličnu odgovornost ljudi, da i dalje vode računa, nije vrijeme za relaksiranost. Ja lično ne nosim masku u krugu porodice, ali kada uđem izvana, preduzimam mjere higijene, mijenjam odjeću i onda se pridružujem ukućanima - pojašnjava Maida Mulić.

U TK najbrojniji klaster bio je onaj na Medicinskom institutu Bayer, bivšem Centru za srce, koji je početkom aprila brojao više od 40 osoba, a zatvoren je jučer nakon što se oporavio i posljednji oboljeli.

- Smatram da je nenošenje maske, u ovim trenucima, na neki način ponižavanje onoga što je učinjeno u borbi protiv koronavirusa. To je sada stvar kulture. Ne smije biti problem reći da ste bili u kontaktu s nekim ko je ili bi mogao biti zaražen - poručila je dr. Mulić.

Ministrica naglašava da je ovo naš zajednički rezultat, ali da nema opuštanja.

- Nije gotovo. Maske na lica, svima su dojadile, znam, ali treba nam i dalje socijalna distanca, pa da ova pošast uskoro bude prošlost. Dakle, sve je do nas! Čuvajte se - poručila je ministrica Čolić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.