Kako je navedeno u optužnici, oni su uoči održavanja izbora prethodno osmislili i međusobno dogovorili, te pronašli i udružili se s više njima poznatih osoba u cilju počinjenja krivičnog djela povrede slobode odlučivanja birača, saopćilo je Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

Saletović i Pengić se terete da su tim osobama namjeravali ponuditi naknadu do 50 maraka, uz uvjet da glasaju za kandidata političke stranke s kojim oni prethodno postignu dogovor. Tako su planirali da na dan izbora budu prisutni na biračkom mjestu na kojem će određeni birači glasati, davati im upute, vršiti nadzor i kontrolu njihovog glasanja.

Pengić je zatim stupio u kontakt s jednim od kandidata za Skupštinu Distrikta od koga su za ponuđenu kupovinu 130 glasova preuzeli iznos od 1.300 maraka, u apoenima po 10 maraka, dok bi ostatak novca preuzeli nakon glasanja.

Uz početne informacije dobivene od tog kandidata i Centra za istraživačko novinarstvo Sarajevo, Tužilaštvo i Policija Distrikta otvorili su istragu i početkom novembra 2020. godine proveli akciju "Glasač", koja je okončana hapšenjem i stavljanjem u pritvor Saletovića i Pengića.

Osumnjičeni su ubrzo optuženi, a nakon glavnog pretresa pred Osnovnim sudom, tokom kojeg su dokazane optužbe Tužilaštva, osuđeni su za krivično djelo pripremanje krivičnog djela, navodi se u saopćenju.

Naime, njih su razotkrili novinari CIN-a koji su, predstavljajući se kao stranački aktivisti, organizovali sastanak njih dvojice sa Abdulahom Iljazovićem, kandidatom stranke Narod i pravda na lokalnim izborima. Nakon kratkog dogovora porukom, sastali su se u kafiću na jednoj brčanskoj pumpi. Plan je bio da Iljazović da 6.500 maraka za 130 glasova, a Saletović i Pengić pronađu glasače i za svakog od njih naplate po 50 maraka te dio novca zadrže za sebe.

Iljazović je na dogovoreni sastanak došao sa novinarom CIN-a, predstavivši ga kao svog saradnika. Tu je dogovorena primopredaja 1.300 maraka u apoenima od po 10 maraka. Na taj način svaki glasač je trebao dobiti po jednu novčanicu koju bi kao dokaz na dan izbora fotografisao pored zaokruženog glasačkog listića.