open-navfaktor-logo
search
Tuzla
Dvojica Alžiraca u pritvoru: Istraga ubistva migranta noćna mora za istražitelje
Još je i sreća što se radi o ljudima koji pričaju arapski. Ne znamo šta bi bilo da se radi o urduu ili perzijskom, kaže tužilac Bingas
02.08.2019. u 14:04
get url
text
Tužilac Dalibor Bingas

Kantonalni sud u Tuzli odredio je jučer pritvor dvojici Alžiraca, koji su kao saučesnici osumnjičeni za ubistvo svog zemljaka, koje se dogodilo kod tržanog centra "Omega" u Tuzli prije tri dana, potvrdio je postupajući tužilac Dalibor Bingas.

- Istragom je utvrđeno da je 32-godišnji Alžirac zadobio 10 ubodnih rana, usljed kojih je preminuo na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Rane su nanesene nožem, koji je pronađen - kaže tužilac Bingas.

Osumnjičeni za ubistvo su dvojica Alžiraca, jednom je 21 godina, a drugom 25. Mlađi je tokom istrage pokušavao sebe predstaviti kao maloljetnika.

Tužilac je danas skrenuo pažnju ne velike probleme koji su se javili tokom istrage, jer su i žrtva, počinitelji i svi svjedoci migranti, a niko od njih nema validnih dokumenata.

- Velika većina njih nema lična dokumenta. Kada ih procesuira naša Služba za poslove sa strancima, uzima im se otisak dlana, fotografija, a ostale podatke oni sami predočavaju. Oni tada dobiju potvrdu o identitetu, ali je uglavnom uništavaju i jako je teško doći do identiteta tih ljudi - kaže Bingas.

Još jedan problem u istrazi je komunikacija. Na području TK samo je jedan ovlašteni sudski tumač za arapski jezik, a on taj posao radi pored svog osnovnog zanimanja.

- Još je i sreća što se radi o ljudima koji pričaju arapski. Ne znamo šta bi bilo da se radi o urduu ili perzijskom - kaže Bingas.

Svjedoci ubistva dat će iskaze u sklopu istrage uz prisustvo advokata po službenoj dužnosti koji su im dodijeljeni i ti će se zapisi koristiti kao dokazi. Veoma teško je za očekivati da će bilo ko znati gdje se oni nalaze kada počne suđenje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.