open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EP 2022
Dvostruki aršini EHF-a: Odgođeni dueli rukometaša Crne Gore i Švedske
Dvomeč rukometnih reprezentacija Crne Gore i Švedske, u trećem i četvrtom kolu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine, odgođen je, nakon što su utvrđeni slučajevi zaraze koronavirusom u švedskoj selekciji, saopćeno je iz Evropske rukometne federacije, javlja Anadolu Agency (AA).
05.01.2021. u 23:09
get url
text

Utakmice su bile na programu 6. i 9. januara u Podgorici i Eskilstuni. Novi termini bit će naknadno saopćeni.

Crnogorska reprezentacija ostvarila je polovičan učinak u prva dva kola kvalifikacione grupe 8. Savladala je Kosovo (32:25) i izgubila od Rumunije (36:27). Švedska je upisala pobjede protiv istih rivala.

Na Evropsko prvenstvo, koje će se 2022. godine održati u Slovačkoj i Mađarskoj, plasiraće se prva i druga selekcija iz svake od osam kvalifikacionih grupa te četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije. Plasman na EURO 2022 osiguran je domaćinima Slovačkoj i Mađarskoj te aktuelnom šampionu Španiji i drugoplasiranoj Hrvatskoj.

EHF je i ovoga puta pokazao da se vodi dvostrukim aršinima prilikom odlučivanja. Podsjećanja radi, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine zbog pandemije koronavirusa je na susret prvog kola kvalifikacija za EURO protiv Njemačke otputovala sa svega 11 igrača, jer je veliki broj bh. rukometaša bio pozitivan na COVID-19 ili su im bile određene mjere izolacije. 

Evropska rukometna federacija tada je odbila molbu RSBiH za odgodom utakmice, iako je samo nekoliko dana kasnije ipak odgodila meč u kojem je BiH u Bugojnu trebala ugostiti Austriju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.