open-navfaktor-logo
search
Srebrenica
Džaferi na komemoraciji: Bolan je osjećaj biti na ovom tužnom mjestu
Tuga i bol se osjećaju u svakom dahu koji se uzima, na svakom koraku koji se pravi na ovom tlu, rekao predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat Džaferi
11.07.2019. u 13:38
get url
text

Biti danas ovdje na ovom tužnom mjestu, koje odjekuje tišinom glasnijom od najvećeg pljeska, bolan je osjećaj, poručio je Talat Džaferi, predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije na današnjoj komemoraciji u Srebrenici, javlja Anadolu Agency (AA). 

-Tuga i bol se osjećaju u svakom dahu koji se uzima, na svakom koraku koji se pravi na ovom tlu. Ipak, treba biti jak i učiniti dostojanstveni korak, odati počast žrtvama znanim i neznanim, otkrivenim i još neotkrivenim, da bi pokazali na djelu da smo svjesni ogromne ljudske tragedije, da pokažemo da imamo moralnu i ljudsku odgovornost i poštovanje, da se ohrabrimo i založimo da se nikada ne zaborava, da se ne bi nikada više ponovilo - istakao je Džaferi. 

Dodao je da svi koji žive na na ovom području nažalost žive obilježeni pojmom da je Balkan bure baruta, lonac koji stalno vri. 

-Nažalost istorija je to potvrđivala užasnim ratnim sukobima koji su držali pažnju javnosti i fokusirali je na nas. Previše krvi se prolilo, previše suza poteklo, previše nepovratno izgubljenih ljudskih života, neproživljenih mladosti, radosti, porodičnih sreća i ljubavi. A, toliko mnogo smo mogli. Toliko dobro se poznajemo međusobno. Poznati smo po gostoprimstvu, po toplom i brižnom odnosu, čak neuobičajeno za neke druge dijelove planete Zemlje znamo kako da se radujemo zajedno i kako da tugujemo, jer smo prije svega ljudi, susjedi, prijatelji i rođaci - kazao je Džaferi i nastavio: 

"Imam nadu i optimista sam da se regija mijenja na bolje, da se stvari gledaju kroz jednu drugačiju prizmu. Nove generacija političara su otvorenog uma i jasnog svjetonazora, govore o svijetu bez granica, bezbroj mogućnosti za učenje, istraživanje, rad i razvoj mladih, o široko otvorenim krilima." 

Džaferi je na kraju poslao poruku i apel svima koji su aktivno uključeni u donošenje odluka da se posvete misiji dobrosusjedskih odnosa, vladavini prava, izgradnji demokratskih društava, poštovanju drugačijih i slabijih... 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.