open-navfaktor-logo
search
Potočari
Džaferović: Genocida ćemo se uvijek sjećati, kao i oni koji dolaze poslije nas, do Sudnjeg dana
Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, stigao je u Memorijalni centar Srebrenica-Potočari gdje se poklonio žrtvama genocida i klanjao džuma-namaz. Džaferović je posjetio i izložbu "Exodus" Safeta Zeca koja je postavljena u Memorijalnom centru. 
10.07.2020. u 14:04
get url
text

{$galerijaFotografija}

- Dužan sam da zahvalim organizacionom odboru koji je u jeku pandemiji omogućio da se obilježi godišnjica genocida sa svim sadržajima koji se praktikuju i koji su prakticirani do sada. Naravno da ću doći sutra na komemoraciju, na dženazu. To je moja dužnost, moje srce tako želi.

Ovdje sam danas da se zahvalim učesnicima Marša mira koji su bez obzira na uvjete koje su imali organizovali to sve u otežanim epidemiološkim uvjetima. Želim da se zahvalim onima koji su preživjeli patnje i stradanja '95, a danas opet prolaze Marš mira. Možete zamisliti kako je njima opet bilo proći tim putem.

Mi ćemo se genocida u Srebrenici sjećati uvijek. Oni koji dolaze poslije nas, oni koji će doći poslije njih i tako do Sudnjega dana. Mi nikada nećemo zaboraviti žrtve srebreničkog genocida. Ono sto se našem narodu dogodilo '95, genocid, nikada ne smijemo zaboraviti. Zaborav vodi u zlo, u ponavljanje historije, i mi to nikada ne smijemo dozvoliti. Prisutna je i umjetnička dimenzija kulture sjećanja. Tu je otvorena izložba "Exodus" Safeta Zeca, u oktobru će biti Mersada Berbera u Sarajevu...

Drago mi je da se kroz umjetnost doprinosi kulturi sjećanja. Veliki broj državnika će se obratiti porukama i zahvalan sam svima koji su ih poslali za obilježavanje godišnjice genocida, najvećeg zločina na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata - rekao je Džaferović.

{$galerijaFotografija}

Kako se boriti protiv negiranja genocida, bilo je pitanje novinara.

- Uporno moramo se boriti da se donese zakon kojim će se kažnjavati oni koji negiraju genocid. Mi ćemo biti uporni sve dok se taj zakon ne usvoji. Civilizacijski je iskazivati poštovanje, anticivilizacijski je negiranje, vrijedjanje žrtava, i negiranje međunarodnih sudova. To vam je kao borba dobra i zla, i dobro će na kraju pobijediti. Međunarodna zajednica to treba da uradi radi ukupnog međunarodnog dobra i poretka. Ustrajat ćemo i nikada nećemo posustati. Nikada! - poručio je Džaferović.

Ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini Haldun Koc pridružio se Džaferoviću tokom obilaska Memorijalnog centra.

{$galerijaFotografija}

Predsjedavajući predsjedništva danas će se nakratko pridružiti Maršu mira. 

Potočari Šefik Džaferović 10.07.2020
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.