open-navfaktor-logo
search
Posjeta Crnoj Gori
Džaferović i Komšić danas sa Đukanovićem, Krivokapićem i Bečićem
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Šefik Džaferović borave u službenoj posjeti Crnoj Gori.
04.06.2021. u 07:56
get url
text

Susret s predsjednikom Vlade Crne Gore Zdravkom Krivokapićem planiran je za danas u Vili Gorica, a potom bi se Džaferović i Komšić trebali susresti s predsjednikom Skupštine Crne Gore Aleksom Bečićem, najavljeno je iz Predsjedništva BiH.

Zvanični sastanak s predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem također je planiran za danas u 10 sati, nakon čega bi trebala uslijediti konferencija za novinare, na kojoj će se medijima obratiti članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović i predsjednik Crne Gore Milo Đukanović.

U okviru posjete Crnoj Gori, Džaferović će danas boraviti i u Rožajama.

Tom prilikom, u čast člana Predsjedništva BiH, bit će upriličen prijem u zgradi Bošnjačkog vijeća, a zatim će Džaferović posjetiti JU Muzej Ganića kula.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, Džaferović će prisustvovati i svečanoj sjednici Bošnjačkog vijeća Crne Gore.

Džaferović je sinoć nakon završene radne večere sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem kazao da BiH i Crna Gora nemaju otvorenih pitanja.

- Razgovarali smo o važnim pitanjima za Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru i za ukupan region. BiH i Crna Gora su prijateljske države, nemaju otvorenih pitanja. Sutra ćemo na službenim sastancima razgovarati kako unaprijediti naše bilateralne odnose, kako ubrzati naš evropski put. Crna Gora je članica NATO saveza i razgovarat ćemo kako ubrzati NATO put BiH, jer članstvo u EU i NATO su dva vanjsko politička cilja BiH - kazao je sinoć Džaferović.

On je poručio da Crna Gora podržava evropski put BiH, kao cjelovite i demokratske zemlje, na bazi Dejtonskog sporazuma, uz poštovanje ravnopravnosti svakog građanina, na svakom pedlju BiH.

- Također, BiH podržava evropski put Crne Gore i NATO članstvo. Podržavamo izgradnju skladnog, multietničkog društva i put relaksacije etničkih odnosa u Crnoj Gori i ravnopavnosti svih koji žive u Crnoj Gori. Ova posjeta je došla nakon poznatih dešavanja koja smo imali priliku da vidimo kada je bio poziv za predsjednika Crne Gore da dođe u BiH. Čekali smo priliku da prođe vrijeme korone i čekali smo priliku da dođemo u goste kod predsjednika Đukanovića i vlasti Crne Gore - kazao je Džaferović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.