open-navfaktor-logo
search
Dan Armije RBiH
Džaferović i Komšić odali počast i položili cvijeće: Ovaj datum mora imati posebno mjesto i generacijama koje dolaze
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su, povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, odali počast i položili cvijeće na mezarju Kovači i na spomen-obilježjima na groblju Koševo, Sveti Josip i Sveti Marko, gdje su sahranjeni poginuli pripadnici Armije RBiH.
15.04.2020. u 09:53
get url
text

Članovi Predsjedništva BiH su naglasili da su hrabri borci Armije Republike Bosne i Hercegovine dali živote za odbranu svog naroda i države Bosne i Hercegovine. Istakli su da se osnivanjem Armije RBiH i borbom njenih pripadnika koji su branili državu, danas živi u miru, ali i nastavlja sa borbom na očuvanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Bosne i Hercegovine. 

Džaferović i Komšić su kazali da je 15. april jedan od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, te da, zbog svih onih koji su dali živote za odbranu domovine, ali i zbog njihovih porodica i budućih naraštaja, ovaj važni datum mora imati posebno mjesto i generacijama koje dolaze.

{$galerijaFotografija}

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić su, povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine, uputili čestitke svim bivšim pripadnicima Armije RBiH, članovima porodica šehida i poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima i veteranima Armije RBiH, dobitnicima najvećih ratnih priznanja i svim patriotama koji su stali u odbranu naše domovine, saopćilo je Predsjedništvo BiH.

Džaferović je građanima BiH čestitao 28. godišnjicu formiranja Armije RBiH, podsjetivši da je ona nastala u najtežem periodu ove zemlje.

- Ona je predstavljala izraz težnji naroda za očuvanje nezavisne Bosne i Hercegovine i njegovih težnji za slobodom. Armija RBiH je bila jedina legalna vojna sila u BiH u vremenu agresije i časno je branila i odbranila međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu i omogućila zaključivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma - naveo je Džaferović.

Dodao je da se danas sjećamo najboljih među nama, onih koji su položili svoje živote za slobodu u kojoj mi živimo.

- Najbolje ćemo se odužiti svim pripadnicima Armije RBiH tako što ćemo se i danas zalagati za ono za šta su se i oni borili, a to je cjelovita Bosna i Hercegovina, država ravnopravnih naroda i građana na svakom njenom pedlju - istakao je Džaferović.

Poručio je da nastavljamo s tom borbom i da se svi trebamo potruditi da postojeće oblike diskriminacije zauvjek eliminiramo iz BiH.

Komšić je naglasio da želi iskoristiti priliku da se i u ovim teškim danima za BiH i cijeli svijet sjetimo svih onih koji su poginuli za Bosnu i Hercegovinu.

- Također, želim da svima koji do toga drže, a puno nas je koji do toga držimo i koji smo bili u Armiji RBiH, čestitam Dan Armije - kazao je Komšić.

Naglasio je da imamo razloga da budemo ponosni na izbor koji smo napravili tih godina koje su bile presudne za Bosnu i Hercegovinu i da ne smijemo dopustiti da to bude zaboravljeno, pogotovo žrtve onih ljudi koji su pali za slobodu Bosne i Hercegovine.

Džaferović i Komšić za Dan Armije RBiH - 15. 4. 2020.
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.