Nedjelja, 14.08.2022.

Džaferović, Komšić i Dodik preuzeli dužnosti članova Predsjedništva BiH

Današnjoj konstituirajućoj sjednici se nije odazvao dosadašnji član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović

Ulaskom članova odlazećeg i novog saziva Predsjedništva Bosne i Hercegovine u Svečani salon započela je konstituirajuća sjednica na kojoj će Šefik Džaferović, Željko Komšić i Milorad Dodik zvanično preuzeti nove dužnosti.

Današnjoj konstituirajućoj sjednici se nije odazvao dosadašnji član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda Dragan Čović. On je, podsjetit ćemo, poražen na proteklim Općim izborima, a mandat je osvojio Željko Komšić, čiji je legitimitet u proteklom periodu Čović dovodio u pitanje.

Sjednicu je otvorio posljednji predsjedavajući Predsjedništva BiH iz prošlog saziva Bakir Izetbegović, koji je upoznao prisutne sa dnevnim redom te je pozvao predsjednika Centralne izborne komisije (CIK) BiH Branka Petrića da novim članovima Predsjedništva BiH uruči certifikate.

Prvi predsjedavajući Predsjedništva BiH u novom sazivu Milorad Dodik, koji je Svečanu izjavu pročitao i potpisao ispred zastave BiH, a zatim Željko Komšić i Šefik Džaferović su pročitali i potpisali Svečanu izjavu, nakon čega je predviđeno obraćanje prisutnim zvanicama i medijima. Poziciju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH je preuzeo Milorad Dodik, a nju će obnašati u narednih osam mjeseci.

Današnjoj konstituirajućoj sjednici prisustvuje veliki broj visokih zvanica iz svih sfera života, kao i predstavnici međunarodne zajednice. Za samu sjednicu vlada veliko interesovanje medija, kako domaćih, tako i regionalnih i svjetskih.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh